Születésnapi ünnepség a Félsziget Klubban

Közösségépítő programokkal, zenével, tánccal és tombolával ünnepelte hatodik születésnapját a Kiss János altábornagy utcában működő Félsziget Klub. A Pszichiátriai Betegek Nappali és Közösségi Ellátó Intézménye kényszermentes elfoglaltságot biztosít az elmagányosodott, társaságra vagy tartalmas tevékenységre vágyó, mentális problémákkal küzdő emberek számára.

Születésnapi ünnepséget tartottak a Hegyvidéki Családsegítő és Gyermekjóléti Központ égisze alatt működő a Félsziget Klubházban. A vidám délután megszervezésében a pszichiátriai betegek nappali és közösségi ellátó intézményébe járók is közreműködtek. Segédkeztek a dekoráció és az uzsonna elkészítésében, valamint személyesen járultak hozzá az ünnepi műsorszámok sikeréhez. Munkájuknak nagyban köszönhető, hogy emlékezetesre sikeredett az esemény, különösen az ilyenkor elmaradhatatlan tombolahúzás és a programzáró táncmulatság.
– Az intézmény az ellátást igénybe vevőkhöz igazított, elsősorban öntevékenységre épülő, csoportos programok szervezését és lebonyolítását vállalja, amihez remekül illeszkedik a születésnapi rendezvény – mondta el Hanisch Erzsébet munkacsoport-vezető. Mint kiemelte, szeretnék, ha a klub működtetéséből az odajárók is kivennék a részüket, hiszen a közösségben, mások javára végzett tevékenység egyben terápiaként szolgál. Segít visszakerülni a munka világába, ami rendkívül fontos a jellemzően szociális kapcsolataikat elvesztő pszichiátriai betegek számára.
A Pszichiátriai Betegek Nappali és Közösségi Ellátó Intézményében, a Félsziget Klub keretei között hétköznaponként 12-től 18 óráig elérhető nappali ellátás feltétele az orvosi ajánlás, amelynek birtokában bárki bekapcsolódhat a programokba. A klub szociális intézmény, a szó orvosi értelemében nem zajlik gyógyító tevékenység. Lelki segítség viszont annál inkább, hiszen a klubban dolgozók arra törekednek, hogy a rászorulók képesek legyenek jó cél érdekében mozgósítani a bennük szunnyadó energiákat. Teljes jogú klubtag kizárólag XII. kerületi lakos lehet, az ő számuk átlagosan harminc és negyven között mozog. Rajtuk kívül mindig vannak külsős bejárók is, ugyanis a kapu mindenki előtt nyitva áll.
– Nem betegekkel, hanem emberekkel foglalkozunk – hangsúlyozta Hanisch Erzsébet. – A mi szerepünk a támogatás, a hozzánk fordulók ötleteinek felkarolása. Heti beosztás szerint dolgozunk, a programokról közösen döntünk a klubgyűléseken. Büszkék vagyunk a filmes, irodalmi, mozgás és képzőművészeti öntevékeny csoportjainkra, és persze a csintalan palacsinta péntekre, amikor együtt sütögetnek a klubtagok. Azt szeretnénk elérni, hogy a hozzánk járóknak színesebb, kiegyensúlyozottabb és nem utolsósorban produktív legyen az élete.

Em.