Tilos a sózás!

„Belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosságmentesítésre 2010. szeptember 1-jétől olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti” – mondja ki a 2008. évi 346/2008. (XII. 30.) Kormányrendelet.

A szabályozás értelmében tilos a járdák síkosságmentesítésére nátrium-klorid-tartalmú hagyományos sót használni. Ennek oka, hogy a gyökérzeten keresztül a növényekbe bejutó nátrium-klorid miatt a fák és bokrok várható élettartalma drasztikusan lecsökken.
Elsősorban a jellemzően fasori fajok, a juhar, a hárs és a gesztenye érzékenyek a sózásra. A nátrium-klorid károsítja a járdák burkolatát, az autók gumiját, rongálja a cipők anyagát, valamint veszélyes a kisebb állatokra, köztük a kutyákra is. Azokon a járdaszakaszokon is ajánlatos kerülni a hagyományos sózást, amelyek környékén nincsenek fák, ugyanis a felolvadó és lefolyó sós lé a mélyebben fekvő területek növényeiben is kárt okozhat.
Éppen ezért a Hegyvidéki Önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy a kerület teljes területén környezetbarát síkosságmentesítő anyagokat, például kalcium-kloridos mészkő granulátumot, zeolitot, illetve acetát alapú jégoldókat használjon. Ebben nyújt segítséget az önkormányzat, és rendkívül kedvezményes áron biztosít csúszásgátló kvarchomokot a lakóközösségek számára.

(m.)