Alairtak_a_MOM-beruhazas_tamogatasi_szerzodeset

Aláírták a MOM-beruházás támogatási szerződését


Kilencszázmillió forintot nyert el uniós pályázaton az önkormányzat a MOM– Gesztenyés kert kulturális, sport- és szabadidőnegyed funkcióbővítő fejlesztésére. Az összesen mintegy négymilliárd forintos beruházás támogatási szerződését a napokban írták alá.

A művelődési központ felújítása és modernizációja kiegészül az épület előtti tér revitalizációjával, így egy új városközpont jön létre – mondta el a támogatási szerződés aláírása alkalmából megrendezett sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán. A polgármester kiemelte: az a furcsa helyzet állt elő, hogy a konkrét megvalósítás lényegesen rövidebb ideig tart majd, mint amennyi időt az elképzelés formába öntése és az ilyenkor elkerülhetetlen papírmunka vett igénybe. Két évvel ezelőtt kezdte el a beruházás tervezését az önkormányzat, az építkezés várhatóan 2011 januárjában fejeződik be. A több mint négymilliárd forintos fejlesztés során a Sirály utca és részben a Gesztenyés kert is megújul.

Városképi és műemléki szempontból is jelentős beruházásról van szó, hiszen az 1951-ben átadott MOM épülete az egyik utolsó, úgynevezett „Sztálin-barakk” a fővárosban. Most a külső formai jegyeket megtartó, ugyanakkor a XXI. század követelményeinek megfelelő, ultramodern komplexum létesül. Ezzel az épület felnő ahhoz a belső tartalomhoz, ami évek óta jellemzi a művelődési központot – hangsúlyozta Pokorni Zoltán. Kiemelte, hogy lehetőség nyílik a funkcióbővítésre, aminek egyik legfontosabb eleme a színházterem átalakítása: a helyiség a hidraulikusan mozgatható nézőtérnek köszönhetően a jövőben akár bálteremként is használható majd.

A méreteit és szolgáltatásait tekintve Közép-Kelet-Európában példa nélküli biopiac szombatonként a megnövelt területű, száztíz méter hosszú és huszonöt méter széles, díszburkolattal fedett Sirály utcában talál végleges és méltó otthonra. A művelődési központ épületéhez szervesen illeszkedő, azzal egy szintbe hozott és a gépkocsiforgalomtól teljesen elzárt közterület egyfajta agóraként szolgálja majd a kerület polgárait.

A pihenni vágyókat köztéri alkotások, padok, csobogók várják, továbbá az utcaszint alatt a parktól üvegfallal elválasztott kiszolgáló létesítmények, a többi között étterem, fagylaltozó és konferenciaterem kialakítása szerepel a tervek között. Ide kerül a pelenkázó és a nyilvános illemhely is, ami régi kérése a Gesztenyés kert látogatóinak. A további két, föld alatti szinten egy száztíz férőhelyes mélygarázs kap helyet. A beruházás különlegessége, hogy – Magyarországon először – a Jagelló út alatt elvezett főgyűjtő hőenergiáját használják fel az épületek temperálására.

A Budapesten példa nélküli kulturális, sport- és szabadidőnegyedre már a hazai sportvilág is felfigyelt, az öttusaszövetség például elképzelhetőnek tartja egy világkupa megrendezését a területen. A polgármester végezetül kiemelte: úgy tűnik, négy-öt évente van lehetősége az önkormányzatnak egy-egy nagyberuházásra. Ilyen volt a Csörsz utcai sportközpont felépítése, valamint most a MOM átalakítása, amit a jövőben remélhetőleg újabb fejlesztések követnek.

M.