Ebbol_nem_lett_tragedia

Ebből nem lett tragédia

Nemrégiben halálos áldozatot is követelő gázrobbanás történt a belvárosi Balaton utcában. Nemcsak egy lakó lélekjelenlétének, hanem az önkormányzat gyors intézkedésének is köszönhető, hogy a Hegyvidéken nem következett be hasonló tragédia.

 

Gázszivárgás miatt egy hétvégére el kellett zárni a gázt a Nagyenyed utca 4. alatti, önkormányzati tulajdonú épületben. Január 29-én, pénteken egy lakó értesítette a gázműveket, hogy lakásában gázszivárgást észlel – a közműcég helyszínre érkező szakemberei a szivárgásmérést elvégezték, és ezt követően azonnal elzárták a házban a gázt.

Az önkormányzat által megbízott gázszerelők gyorsan megkezdték volna a hibaelhárítást, de pénteken a lakások kis hányadába tudtak bejutni, s ellenőrizni az ottani vezetékeket és kötéseket. Emiatt a hétvégére gázszolgáltatás nélkül maradt 33 bérlemény. A teljes rendszer felülvizsgálatára hétfőn került sor, amikor megállapították, hogy mindössze két lakás volt, ahol minden megfelelt az előírásoknak. Az összes többiben vagy tömítéseket kell cserélni, vagy a szivárgásra hajlamos vezetéki kötéseket kell lecserélni.
A gázművek munkatársai február 2-án, kedden este kapcsolhatták vissza a rendszerbe az épületet. Bár a ház lakóinak komoly kényelmetlenséget okozott a gázszolgáltatás szüneteltetése, fagyoskodniuk azért nem kellett – aki kért, annak az önkormányzat elektromos hősugárzókat adott arra a néhány napra, amíg nélkülözniük kellett a gázfűtést.

A Hegyvidéken szerencsére ritkán fordul elő, hogy a lakók észlelte gázszivárgás miatt télen hosszabb-rövidebb időre el kelljen zárni a gázt. Ám az jóval gyakoribb, hogy nyáron, az utcai gázvezeték-rekonstrukciók nyomán kiderül, egy-egy régebbi ház csatlakozó gázvezeték-hálózata tömörtelen, azaz szivárog. Tavaly a Németvölgyi úti közmű-rekonstrukció során szembesült ezzel a problémával számos lakóközösség; bár ott nem sikerült ilyen gyorsan helyreállítani a szolgáltatást, de a gázszivárgás miatti nagyobb kárt ezzel el lehetett kerülni.

Ezért is nagyon fontos, hogy mindenki odafigyeljen, és gyanú esetén azonnal értesítse a szakembereket.

z.