Gasztromorzsák

Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója lesz Szatmárcsekén február 27-én. Az immár hagyományos gasztronómiai esemény az észak-alföldi régió egyik kiemelt programja. A fesztiválon elsősorban a krumpliból és lisztből készült, olajban kisütött, hagyományosan túróval ízesített étel, a cinke a főszereplő, de más népi különlegességeket is megkóstolhatnak a jó étvágyú látogatók.

Sunday Brunchot tartanak Budapest egyik legrégibb vendéglátóhelyén, a Kárpátia étteremben, amely az idén ünnepli fennállása 130. évfordulóját. Ebből az alkalomból „történelmi” vasárnapi büféebédeket rendeznek, amelyeken a hagyományos és a mai magyar konyha fogásaiból válogathat a közönség. A finomságok elfogyasztása közben tüzes cigányzene hallgatható, valamint Gyarmati István zongoramuzsikája, akinek keze alól az elmúlt évtizedek slágerei, örökzöldjei csendülnek fel.

Tisza tor böllérversenyre hivatalosak a Tisza-tónál a böllérek és mindenki, aki szereti magát jól érezni, nem veti meg a mulatást, zenét, táncot, a jó bort, és nem tagadja meg hasától a jó étkeket. A fesztivál március 12-én kezdődik, a résztvevők felépítik Böllérfalvát, este pedig MC DC, Jammal, Kenéz Marianna és R. Kárpáti Péter műsorával várják a nagyérdeműt. Másnap „bazi nagy” falusi disznótor, kóstoló veszi kezdetét a reggeli pálinkától, hagymás sült vértől a kora esti tepertőig. A versenyző csapatok a falusi disznótor minden műveletét elvégzik a helyben kialakított portákon, a közönségnek csak enni és szórakozni kell. Kató néni, Vili bácsi, valamint Kiss Ramóna, Gonda Kata és Domokos László főző-showja zárja az estét. Március 14-én konyhamalac-nap, szíve-nyelve leves- és kocsonyakóstoló, népzenei és néptáncbemutató, népművészeti kirakodóvásár, játszóház, pálinka- és pogácsaverseny zárja az eseménydús ünnepsorozatot.

Folytatódik a 365 nap BorBarangolás Badacsonyban. A télen is érdemes felkeresni a festői szépségű Badacsonyt, mert a vulkánok völgyében megtett séta után mindig találni nyitva tartó pincét, vendéglőt. Szombat esténként 18 órától a zenés borvacsora mellé egy-egy családi pincészet kínálja díjnyertes borait. Badacsonyi borászok mutatják be a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb nedűiket, ínycsiklandó falatokkal és kellemes dallamokkal kísérve. Február 27-én az Imre Borpince, március 6-án a Bazaltbor – Laposa Pincészet, míg március 13-án a Fortuna családi pincészet várja a vendégeket.

(járay)