Ismét karácsony

A fagyos februári télbe is elhozták a hegyvidéki gyerekek a karácsony melegét: a lapunk ünnepi számában megjelent szívderítő alkotások a tanítóképző épületében láthatók ismét. Rajzpályázatunk résztvevői a főiskolai kiállítás megnyitóján vették át díjaikat.

Nagy örömet okozott szerkesztőségünknek, hogy nemcsak a decemberi pályázatunkra érkezett várakozásunkon felül sok rajz, hanem a díjátadón is megjelent szinte valamennyi kis alkotó szüleivel, pedagógusaival együtt.

„Életünk fontos, neves időpontok sorozata. Ezek váltakozása és ismétlődése biztosítja az otthonosság érzését, hogy helyünk van a világban, van mire várni, vannak biztos mozzanatok, amelyek a kellemesség érzését biztosítják” – véli Bakos Tamás, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának oktatója, a Vizuális Nevelési Tanszék vezetője. Ilyen neves időpont egyebek között a karácsony, amit minden gyermek izgalommal vár, legfőképpen a családdal együtt töltött kellemes órák hangulata miatt.

A lapunk karácsonyi gyermekrajzpályázatán zsűritagként közreműködő tanszékvezető a díjátadó ünnepségen elmondta: a szép pillanatok emléke és az irántuk érzett vágy tükröződik az alkotásokon. A vonalak húzása közben, a színezés pillanataiban a gyerekek fejében végigfutottak a szenteste percei – szavak, fények, illatok és ízek, kedves mozdulatok, a szülők, testvérek arca, az együttlét utánozhatatlan érzései. Így született meg a sok csodálatos mű, számos egyedi megoldást felvillantva.

Voltak, akik a részletek szépségében, például a karácsonyfák aprólékos díszeiben, a behavazott tájak házacskáiban, utcarészleteiben, vagy épp a meleg szobabelső tárgyaiban merültek el. Mások a figurák, a karácsonyfa körül sürgölődő családtagok, a repülő és kíváncsiskodó angyalok, illetve a kedves állatfigurák pontos és mozgalmas ábrázolásával mutatták meg tehetségüket. A változatosság az ábrázolás technikájában is megfigyelhető: köszönhetően az óvodapedagógusok és az általános iskolai tanárok kiváló ötleteinek, zsírkrétával, színes ceruzával készített rajzok, ragasztással összeállított papírképek, nyomatok, tárgyaknak tűnő konstrukciók egyaránt születtek.

A zsűri által díjazásra javasolt alkotók könyvet kaptak jutalmul, amit a rajzokat bemutató kiállítás megnyitóján vehettek át a gyerekek. A tárlaton valamennyi beérkező munkát, több mint háromszáz alkotást csodálhatunk meg az ELTE-tanítóképző épületében (XII., Kiss János altábornagy utca 40.) február 19-ig.

z.

Ismet_karacsony