Jubileumi kiállítás

Barabás Miklós festőművész születésének 200. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában. Az alkotások között a Hegyvidékkel kapcsolatos festmények is láthatók.

Barabás Miklóst (1810–1898) a 19. századi Magyarország egyik legkeresettebb portréfestőjeként tartják számon, de zsáner- és tájképei is népszerűek voltak. A rá emlékező, január végén megnyílt jubileumi tárlat rendezői természetesen nem a szomszédos Nemzeti Galéria állandó kiállításán látható Barabás-műveket mutatják be a Budapesti Történeti Múzeumban (BTM), hanem a művész ritkábban vagy még sohasem kiállított alkotásaiból és személyes tárgyaiból válogattak. Ezeket részben a BTM Fővárosi Képtárából, részben Barabás Miklós leszármazottaitól szerezték be.

Jubileumi_kiallitasA bemutatott darabok között több olyan festmény található, amely a XII. kerülettel kapcsolatos, így például a festő városmajori villáját megörökítő kép. A tárlatot dr. Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész, Barabás Miklós egyik ükunokája nyitotta meg, aki 1998-ban, a művész halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállításon is beszédet mondott.

A Hegyvidéken május 27-én emlékeznek meg az évfordulóról: a Városmajor utcai Barabás-villában konferenciát rendeznek Barabás Miklós életművéről. Az ottani galériában kiállítás is nyílik, amelyen a Magyar Vízfestők Társaságának tagjai tisztelegnek alkotásaikkal a művész emléke előtt.

(Kérész)