Marci_Pan_az_ovodasoknak

Marci Pán az óvodásoknak

Több mint 130 ezer forint gyűlt össze a Szamos cukrászda jótékonysági akcióján. A marcipánból készített fehér elefántok eladásából származó bevételt az önkormányzat megduplázta, az adományból készségfejlesztő eszközöket vásárolnak az olvasási és beszédhibával küzdő Zölderdő-ovisoknak.

A Szamos Marcipán Cukrászda svábhegyi és Böszörményi úti üzletei előtt már jó ideje az Elefánt Parádéról ismert egy-egy fehér elefánt fogadja a vendégeket: Marci Pán és Marci Fáni. A szabadtéri művészeti alkotásokat a Hajlék Nélküliek Jövőjéért Alapítvány javára rendezett árverésen vásárolta a cég. A boldogságot és reményt kifejező elefántok azóta a jótékonyság jelképévé váltak, és marcipánból elkészített másukat is egy jó ügy szolgálatába állítják. Az akció keretében összesen 671 mandulapasztából formált figura talált gazdára, a bevételből darabonként kétszáz forint a Zölderdő Óvodát gazdagította – hangzott el az adomány átadása alkalmából szervezett ünnepségen.

A kerületi önkormányzat örömmel csatlakozik minden jó célért elindított kampányhoz – emelte ki Váczi János, a Hegyvidék Kulturális Alapítvány elnöke. Ilyen volt a nagy sikerű egy- és kétforintos gyűjtés a Vakok Batthyány László iskolája javára, amikor több mint másfélmillió forintnyi aprópénz került az önkormányzat előtt felállított gömbökbe, vagy a Fejlesztő Napközi Otthon számára nemrégiben megtartott jótékonysági koncert. Az önkormányzat nem csupán támogatta a civil kezdeményezéseket, hanem minden egyes adományforinthoz – ahogyan a fehérelefánt-akciónál is – hozzátett egy másikat.

Öröm, hogy olyan kerületben működhet a Zölderdő Óvoda, amelynek vezetői ennyire fontosnak tartják a gyerekek szellemi és testi fejlesztését – hangsúlyozta Nagyvári Györgyné intézményvezető. Mint mondta, bár az óvoda alapítványi formában működik, mindig számíthatnak a hegyvidéki önkormányzat segítségére. Jelenleg három logopédiai csoportban harminchat kisebb-nagyobb beszédhibával, illetve – részben rejtett – beszédértési zavarral küzdő gyermekkel foglalkoznak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a problémák orvosolhatók, azonban ha késik a segítség, könnyen súlyosbodhatnak, tanulási és magatartási zavarokhoz vezethetnek. A Zölderdő Óvoda speciális csoportjaiban éppen ezért teljes állású logopédusok és mozgásterapeuták dolgoznak.

„A jókedvű adakozót szereti az Isten” – idézte Szabó István református püspök szavait Pokorni Zoltán, így köszönve meg mindazok segítségét, akik megvásárolták a Szamos Cukrászda kis elefántjait. A polgármester kiemelte: Hegyvidéken szolidárisak az emberek a rászorulókkal szemben, és az önkormányzat ezt a segítő erőt igyekszik jó ügyek szolgálatába állítani, amikor alulról jövő kezdeményezésekhez csatlakozik. Úgy tűnik, az élet igazolja a felvetés helyességét – fogalmazott Pokorni Zoltán –, hiszen ezek az akciók sokkal népszerűbbek a polgárok körében, mint bármely más, a „fejük fölött” eldöntött, akár önkormányzati, akár állami vállalkozás.

mm.