Most térkép e táj

Az iskolák története után ezúttal térképek segítségével a Hegyvidék múltja és jelene elevenedik meg a kerületi helytörténeti gyűjteményben.

Most_terkep_e_taj_kicsiFebruár végén nyílik meg a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új időszaki kiállítása Most térkép e táj címmel. A tárlat végigkalauzolja az érdeklődőket a térképészet kezdeteitől a XX. századi térképekig. A levéltárak és könyvtárak archívumaiból igen figyelemreméltó dokumentumok kerültek elő a kutatómunka során. Érdekes megnézni egy XVIII. században készült egyházi birtoktérképet, amely az egyház budai hegyekben fekvő egyik szőlős területét ábrázolja, és ugyancsak tanulságos a török kori ostromtérképek böngészése, amelyeken felfedezhető a többi között a mai Sváb-hegyen létesített erődítés ábrázolása. Onnan ágyúzták a Várban lévő török csapatokat.

A kiállítás nem korlátozódik csak a XII. kerület területére, bemutat néhány érdekes, ritka fővárost ábrázoló térképet is, és külön falat szenteltek a rendezők a kiránduló-, illetve a közlekedési térképeknek is. Érdekessége lesz a tárlatnak az a padlóra ragasztott, nagyméretű légi felvétel a kerületről, amelyen minden utca és épület részletesen látszódik. Nemcsak a kerület múltját ismerhetik meg a látogatók, hanem térképészeti ismereteket is szerezhetnek, a kicsik pedig belenézhetnek a földmérők által használt műszerbe, és kipróbálhatják azt. Korabeli képeslapok teszik élőbbé a térképeken megjelenő tájat, segítve a múlt elképzelését, és felidézését.

A kiállítás egy évig látható a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény Beethoven utca 1/b alatti kiállítótermeiben. Nyitva tartás: kedden, csütörtökön és pénteken 10–18 óráig. Csoportok számára tárlatvezetést biztosítanak. A belépés mindenki számára díjmentes.

B. A.