Polgarorok_a_Janos_Korhazban

Polgárőrök a János kórházban

A Szent János Kórház helyiséget biztosít a Hegyvidéki Polgárőr Egyesületnek, cserébe az egyesület aktívan segíti a rendészet munkáját. Az együttműködéssel a tolvajok elleni küzdelem is hatékonyabbá válhat – emellett persze továbbra is fokozottan kell ügyelniük a betegeknek és látogatóiknak értékeik biztonságára.

A Szent János Kórház megállapodást kötött a Hegyvidéki Polgárőr Egyesülettel. Az intézmény helyiséget, valamint parkolási lehetőséget biztosít a helyi polgárőröknek, akik ennek fejében közreműködnek a rendészeti feladatok ellátásában – például járőröznek, tolvajokat keresnek, eltűnt betegeket kutatnak fel, vagy épp a forgalomirányításban segédkeznek.

A kerületi polgárőrség titkára, Drágus Miklós lapunknak elmondta: 2002-ben, egy feloszlott polgárőrszervet tagjaiból alakult meg a Hegyvidéki Polgárőr Egyesület. Megalakulásuk óta meglehetősen mostoha körülmények között, saját iroda nélkül, rendkívül csekély támogatás mellett működnek: tavaly mindösszesen 100 ezer forintot nyertek egy országos pályázaton, ami az egyesület éves adminisztrációs költségeit sem fedezi. A járőrözések során elhasznált benzin árához egyáltalán nem kapnak támogatást, így azt az aktív polgárőrök maguk állják. A saját költségre megvásárolt üzemanyagot a saját autóikba töltik, minthogy a rendőrségtől négy évvel ezelőtt kapott – korábban a BRFK-nál használt – Lada Niva javítási munkáinak elvégzésére nincs pénzük, így azzal nem lehet közlekedni.

Az egyesület titkára szerint működésük stabil hátterének megteremtéséhez a Szent János Kórház megtette az első fontos lépést azzal, hogy irodát biztosít számukra a Szemészet épületének alagsorában. Azáltal, hogy központjukat itt alakíthatták ki, fokozni tudják kórházi jelenlétüket – Polgárőrség feliratú mellényükben gyakrabban láthatják majd őket a betegek, s így remélhetőleg a biztonságérzetet is növelni tudják. Azt is remélik, hogy a szervezetük aktív tagjainak száma az elkövetkező időszakban bővülni fog, jelenleg ugyanis mindössze 10-12 „hadra fogható” emberük van, a többi tag (a tagság nagyobb hányada) nem vesz részt a munkában. Igaz, nehéz újabb aktív embereket toborozni, hiszen az áldozatos munka kevés elismeréssel jár, ám a jövőben e téren is megpróbálnak előrébb lépni, lehetőségeikhez mérten szeretnék vonzóbbá tenni a polgárőri tevékenységet.

A kerületi polgárőrség egyik új tagja Boros Ottó, a Szent János Kórház bűnmegelőzési szakreferense, aki több kórházi dolgozóval - egészségügyi és műszaki területen tevékenykedő munkatársakkal - együtt lépett be az egyesületbe. A csatlakozó kollégákhoz hasonlóan ő is úgy látja: közös erővel többet lehet tenni a közbiztonság javítása érdekében.
A rendészeti szakember hangsúlyozta: az összefogásnak köszönhető, hogy mára sokat javult a bűnügyi helyzet a kórházban, ahol évente mintegy egymilló ember fordul meg, s nem könnyű kiszűrni a rossz szándékú látogatókat. A rendészet munkatársai, a polgárőrök, valamint a kerületi rendőrök havonta legalább egyszer átfogó járőrözést tartanak az intézmény területén, hogy kiszorítsák a bűnözőket. Az igazoltatásokat ugyanis nem szeretik azok a körözött személyek, akik - például ál-betegként - itt próbálnak elbújni az igazságszolgáltatás elől. Ugyanígy a tolvajok sem örülnek a rendszeres vegzálásnak.

Mivel a János Kórházban – a legtöbb intézménnyel ellentétben – nincs elkülönült járó- és fekvőbeteg-ellátás, s így a kórházi részeken is feltűnés nélkül, szabadon járhatnak-kelhetnek az emberek, nagyon nehéz feladat a tolvajokkal szembeni küzdelem; ennek ellenére megvannak azok a technikák, amikkel hatékonyan fel lehet lépni velük szemben. Boros Ottó jelezte: a legeredményesebb, ha a betegeket széles körben tájékoztatni tudják arról, hogy a kórházba lehetőleg ne vigyenek magukkal értékeket, illetve ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor helyezzék azokat letétbe (ami ingyenes szolgáltatás). A rendészeti vezető szerint az érintettek többsége ezt a tanácsot – ami jelenleg is számtalan kihelyezett plakáton olvasható - már megfogadja, így nem magas a páciensek sérelmére elkövetett lopások száma. Sajnos azonban a betegek hozzátartozói még mindig nem elég elővigyázatosak, emiatt egyre gyakrabban a látogatók pénztárcáit, mobiltelefonjait szemelik ki maguknak a tolvajok.

Annak érdekében, hogy a látogatók is biztonságban hagyhassák értékeiket addig, amíg a beteggel egy kis időre kisétálnak a kórteremből, a folyosókon kamerákkal figyelt értékmegőrző szekrényeket helyeznek ki hamarosan – olyanokat, mint amilyenek a forgalmas bevásárlóközpontokban is használatosak. Kamerákat nem csak a leendő értékmegőrzők mellé, hanem a kórház más részeire is telepíteni fognak. Ennek célja egyrészt a bűnmegelőzés, másrészt a felderítés eredményességének javítása: a térfigyelő berendezések felvételei nagyban segíthetik a rendőrség nyomozómunkáját.

z.