Tempo30 zóna Mártonhegyen

A sebesség csökkentésére figyelmeztető harmincas táblákat helyeztek ki a Mártonhegyi út–Fodor utca–Istenhegyi út által határolt területre. Hegyvidék új Tempo30 zónájának kijelölését a környék lakói kezdeményezték.

A fejlesztésnek köszönhetően a mártonhegyi lett a kerület legnagyobb egybefüggő forgalomcsillapított övezete – tudtuk meg Somogyvári Sándortól. Az önkormányzat városgazdálkodási irodájának vezetője elmondta, hogy a Tempo30 zónához tartozó utcákban legfeljebb 30 kilométer/óra sebességgel közlekedhetnek a járművek. Régi kérése volt a környék lakóinak az övezet kijelölése, ugyanis az elmúlt néhány év alatt sokszorosára nőtt átmenő forgalom komolyan veszélyeztette a közlekedés és különösen a gyalogosok biztonságát.
Tempo30Az irodavezető szerint a jelenség korántsem egyedülálló: a fővárost elkerülő utak hiánya és a bevezető utak túlzsúfoltsága miatt egyre többen keresnek „egérutat” a kisebb hegyvidéki utcákban. Ezt a forgalmat a szűk keresztmetszetű úthálózat már nem viseli el, ráadásul a kelleténél nagyobb sebességgel haladó autók potenciális balesetveszélyt jelentenek. Éppen ezért az önkormányzat képviselő-testülete támogatta a lakók kérését, és még tavaly ősszel úgy döntött, hogy az Istenhegyi út–Fodor utca–Tornalja utca–Bürök utca–Denevér út–Hóvirág utca–Fodor utca–Szúnyog utca–Mártonhegyi út által határolt területet sebességcsökkentett övezetté alakítja.

Az elképzelést a főváros is méltányolta, így a tervezést, illetve a szükséges engedélyek megszerzését követően az FKF Zrt. januárban megkezdte az újonnan legyártott 30-as táblák kihelyezését. A mintegy negyven jelzőtábla többsége az övezetet határoló kereszteződésekbe került. Második lépésben, várhatóan márciusban, a sebességcsillapító bordák – közismert nevén: fekvőrendőrök – telepítésére kerül sor.

Emm.