Dacszövetség után első hely

A pályán kívüli nehézségek ellenére remekül szerepelt a 2009–2010- es idény első félidejében a BSE női röplabdacsapata. Nyári Sándor tanítványai tizennégy győzelemmel és egy vereséggel állnak, így kétpontos büntetésük ellenére is magabiztosan vezetik az alapszakasz tabelláját. A szakember úgy véli, együttese sokkal érettebb, mint fél évvel ezelőtt, amikor megnyerte a bajnoki aranyat.

„Dacszövetséget kötöttünk a lányokkal!” Nyári Sándor szavai jól jellemzik a BSE női röplabdásainak elmúlt fél esztendejét.

– A büntetés ellenére megfogadtuk, nem tudnak annyi pontot elvenni tőlünk, hogy ne legyünk a bajnoki arany egyik várományosai – nyilatkozta lapunknak a csapata edzője. – A magyar röplabdasport fura urainak meg kellene érteniük, hogy nem azt a lovat kell ütni, amelyik húz. Itt nemcsak a BSE-re gondolok, hanem a Vasasra, és a férfi csapatok közül a Kecskemétre, a MAFC-ra és a Szegedre is. Az, hogy vezetjük a bajnokságot, nagyszerű érzés, de a négyszázezer forintos bírságot csak be kellett fizetnünk.

A csapat egyébként azért kapott pénzbüntetést (és pontlevonást) a „fura uraktól”, mert a szakosztály nem tudta előteremteni az anyagiakat a nemzetközi kupában való induláshoz…

A hegyvidéki hölgyek a nehézségek ellenére nem akármilyen teljesítménnyel rukkoltak ki az ősszel. Tizenöt mérkőzésükből tizennégy alkalommal győztesen hagyták el a pályát, és mindössze négy szettet veszítettek – abból hármat a Vasas ellen.

2010_01_Page_16_Image_0005

– A három nullás vereség ellenére az egy nagyon szoros meccs volt, de el kell ismerni, a Vasas jobban játszott. Látszik, hogy a lányok nagyon tudnak küzdeni, és szinte minden helyzetből pozitívan jönnek ki. Pedig a szezon előtt Takács Zsófi a éppen a Vasasba igazolt, Lengyel Viktória pedig abbahagyta a játékot. A helyükre érkezők azonban nagyszerű teljesítményt nyújtottak. Pék-Tormási Orsolya, Kötél Zsanett és Kötél Dóra is remek őszt tud maga mögött. A tavalyi kezdő hatosból öt játékos még most is minket erősít, és Mester Orsolyát, Kiss Bettinát, Gudmann Csillát, Kovács Tímeát, valamint Sándor Renátát is megilleti a dicséret!

Az utóbbi játékos produkcióját nem csupán edzője, hanem az egész szakma elismerte, hiszen a Magyar Röplabda Szövetség őt választotta a legjobb utánpótláskorú, sőt a legjobb felnőtt játékosnak is. Nyári Sándor hozzátette, hogy a keret két ifj úsági válogatottja, Gregori Martina és Hack Szilvia is nagy tehetség, és szép jövő áll előttük. Nem is csoda, hogy a BSE számít a bajnoki cím legnagyobb várományosának.

– Mindenképpen szeretnénk megnyerni vagy a Magyar Kupát, vagy a bajnokságot. Erre meg is van minden esélyünk, azonban nem szabad előre inni a medve bőrére. A BSE nem jobb annyival a többieknél, hogy minden körülmények között megnyerje a meccseit. Itt van például az előbb említett Vasas elleni találkozó, akkor is látszott, hogy korántsem verhetetlen a csapat. Ha rossz napot fogunk ki, vagy sok a sérültünk, máris borulhat a papírforma. Jelenleg például Horváth Alexandra és Pék-Tormási Orsolya sem egészséges. Mindig azt szoktam mondani, hogy ha az egyik csapat jobb a másiknál, az azt jelenti: ha ugyanannyit tesz meg a győzelemért, mint az ellenfele, akkor tízből kilencszer nyer. Egy biztos, a játékoskeret és a hozzáállás alapján jó esélyünk van, hiszen csapatom a tavalyinál érettebben játszik.

A tréner nagyon hisz a tanítványaiban, amit alátámaszt, hogy elárulta nekünk: bizony, kicsit csalódott lenne, ha a BSE „csak” két ezüstérmet szerezne az idény végén.

– Szeretném újra átélni azt, amit 1995-ben és 1996-ban Szegeden a Medikémia edzőjeként! Akkor mindkét sorozatban aranyat ünnepelhettünk. Szerencsére a körülmények is adottak, a csapat mögött érezzük a BSE sportvezetőinek támogatását, ráadásul a lányok nemcsak kiváló sportolók, hanem fejben is nagyon erősek. Ez lehet a siker záloga.

CSNM