Hegyvidéki részletek

Hegyvidéki részletek címmel nyáron hirdetett fotó- és grafikai pályázatot az önkormányzat. A legjobbnak ítélt munkákból készült el Hegyvidék 2010-es fali- és asztali naptára.

A Hegyvidéki részletek című pályázat kiírása nem tartalmazott szakmai megkötéseket, megengedett volt a szabad aszszociációk, képszerkesztési technikák alkalmazása, a fotók, fényképfelvételek mellett akvarellt, grafikát és ceruzarajzot is szívesen fogadott az önkormányzat. Egyetlen kikötés volt csupán: a falinaptárhoz tizenkét, míg heti naptár esetében ötvenkettő plusz egy hegyvidéki képet kellett leadniuk a pályázóknak.

Nem volt egyszerű dolga az összeválogatott és megkomponált fotósorozatokat, valamint montázsokat értékelő szakértő zsűrinek, hiszen több kiváló pályázat érkezett – emelte ki az ünnepélyes eredményhirdetésen Pokorni Zoltán polgármester. Végül négyszeres holtverseny született, a győztes pályamunkák anyagából pedig minden eddiginél színvonalasabb heti naptárat sikerült összeállítani.

Kozák Albert egyik felvétele (Kékgolyó utcai épületrész)
Kozák Albert egyik felvétele (Kékgolyó utcai épületrész)

Különleges sorozatot küldött be a második helyezett Rácz Géza, aki a centenáriumát ünneplő János-hegyi Erzsébetkilátóról készített felvételeket. Fényképeiből állt össze a Hegyvidék ez évi falinaptára, amelynek borítóján a kilátó madártávlatból felvett képe látható. Szintén rendhagyó sorozattal vett részt a versengésen a harmadik helyre rangsorolt Titkó Ildikó (lapunk munkatársa), aki a Hegyvidékről szóló grafikákat küldött be.

A polgármester lapunknak elmondta, mára a fotó lett a „legdemokratikusabb” művészeti forma, hiszen a digitális korban a képek előhívása immár nem igényel komolyabb anyagi ráfordítást. Ennek ellenére a tavalyi pályázat nem volt sikeres, így a 2009-es naptár a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak munkáját dicséri. Szerencsére az idei naptárhoz már nem kellett külső segítséget hívni, hiszen a beérkező alkotások többsége a legmagasabb művészi igényeknek is megfelelt.

Hogy a 2010-es pályázat még jobb eredményt hozzon, Pokorni Zoltán arra kérte az érdeklődőket, már az év elején kezdjenek hozzá a fényképek elkészítéséhez. Erre egyebek közt azért is szükség van, hogy a téli hónapokhoz tartozó fotókon valóban a havas Hegyvidék jelenjen meg. A polgármester mindenkit arra biztatott, hogy fényképezőgépe segítségével egy-egy különleges épületet a legapróbb részletekig, a kilincsektől az ablakkeretekig tárjon fel, ezzel is gazdagítva a kerületről meglévő tudást.

(m.)