Még nem késő oltani!

Az A típusú H1N1 influenzavírus ellen 2009. december közepéig a XII. kerületben 14 281 térítésmentes oltás történt a rizikócsoportokba tartozó lakosság körében, amit a házi-, iskola- és foglalkozás-egészségügyi orvosok adtak be. Ezenkívül sokan vannak, akik térítésköteles oltóanyagot vásároltak, és a háziorvosuknál vagy a kijelölt oltópontokon kapták meg a védőoltást. A kerület iskoláiban, óvodáiban is lezajlott a kampányoltások első üteme.

A közösségi védelem fokozásához, az influenzavírus visszaszorításához azonban szükséges lenne tovább emelni az oltottak számát, egyrészt még a kijelölt rizikócsoportokban, ezen belül kiemelten az oktatási intézmények tanulói, dolgozói és a várandós nők esetében, másrészt a térítéses oltóanyagra jogosultak körében is. Az utóbbi hetek járványügyi eseményei azt mutatják, hogy a jelenlegi infl uenzajárvány során a gyermekek és a fiatal felnőttek körében történik a legtöbb megbetegedés.

Az oktatási és az egészségügyi miniszter újabb levélben javasolta az iskolaigazgatóknak az iskolai kampányoltások megismétlését, azt, hogy még egyszer ajánlják fel a védőoltás lehetőségét azoknak a szülőknek, akik eddig még nem oltatták be a gyermeküket, és biztosítsák a védőoltást a még oltatlan dolgozóik számára is. A kampányoltás megismétléséhez az oltóanyag az ÁNTSZ kerületi intézetében, a székhelyen (II., Garas utca 14.) és a kirendeltségen (XII., Dolgos utca 7–9.) egyaránt rendelkezésre áll.

A várandósok oltásával kapcsolatban megjelent a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikák tanszékvezető professzorainak, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium és a Magyar Nőorvos Társaság vezetőségi tagjainak felhívása, amely az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hivatalos honlapján (www.antsz.hu) olvasható, s valamennyi várandós, gyermekágyas nőnek és a körülöttük élő családtagoknak (egyévesnél idősebb kisgyermek részére) is javasolja a védőoltást. Az infl uenzavírus elleni vakcina biztosította védelem két hét alatt alakul ki.

Mindenkinek azt tanácsolom, gondolja át a saját és családja egészsége érdekében a védőoltás beadatását, mivel még nem késő élni a megelőzés alapvető lehetőségével. Az oltópontokkal kapcsolatos információkról az Egészségügyi Minisztérium honlapján (www.eum.hu) tájékozódhatnak.

Dr. Tóth Mária
I–II–XII. kerületi tiszti főorvos