Növekednek a központi adóterhek

A képviselő-testület döntése értelmében januártól nem emelkedik a helyi adó a Hegyvidéken. Változatlan marad tehát az építményés a kommunális adó mértéke, jelentősen emelkedik azonban a gépjárművek után fizetendő, központilag kirótt adó, ráadásul a kormányzat különadókat vet ki egyes nagy értékű vagyontárgyakra.

Bár a törvény lehetőséget adna rá, az önkormányzat a polgárok érdekeit és tehervállaló képességüket szem előtt tartva az idén sem emelte a hatáskörébe tartozó kommunális és építményadót. Előbbit évente két alkalommal kell lerónia a magánszemélyeknek, mértéke lakóingatlanok esetében negyven négyzetméterig 3900, nyolcvan négyzetméterig 9900, e fölött 13 900 forint/év.

A nem lakás céljára szolgáló ingatlanok után, illetve a cégtulajdonban lévő lakások esetében évente továbbra is 1169 forint/négyzetméter építményadót kell fizetni – tájékoztatta a Hegyvidéket Zólyomi Gáborné. Az önkormányzat adóigazgatási irodájának vezetője elmondta, hogy az elvonások mérsékléséről szóló kormányzati propaganda ellenére átlagosan tizenöt százalékkal nő a gépjárművek után fizetendő közteher. Az adó mértéke a gyártási évben és az ezt követő három naptári évben 345 forint/kW, a 4–7. naptári évben 300, a 8–12. naptári évben 230, a 12–15. naptári évben 185, ennél régebbi gépkocsiknál 140 forint kilowattonként.

Az adó alapját autóbusz, nyerges vontató, lakókocsi, lakópótkocsi esetében a saját tömeg képezi, míg tehergépjárműveknél ezt a számot a terhelhetőség felével kell megnövelni. E szerint a légrugós és az ezzel egyenértékű rugózási rendszerű nyerges vontató, tehergépjármű és autóbusz után százkilónként 1200, egyéb gépjárműveknél és pótkocsiknál 1380 forint az adó.

Új elem az egyes nagy értékű vagyontárgyak megadóztatása. A lakóingatlanok után kirótt úgynevezett vagyonadó – ennek mértékéről a www.hegyvidek.eu honlapon található kalkulátor segítségével tájékozódhatnak a polgárok –, a vízi és légi járművek adója, valamint a 125 kilowattnál nagyobb teljesítményű gépkocsik után fi zetendő adó az APEH kasszáját gyarapítja. Ugyanakkor a kommunális, illetve az építményadó levonható a vagyonadóból, míg a nagy teljesítményű autók után fizetendő adó csökkenthető a helyi gépjárműadóval.

(m)