Pszichoszomatikus betegségek

Dr. Szolnoki Lajos háziorvos a pszichoszomatikus, más néven PBS megbetegedésekről tartott előadást a Hegyvidéki Egészségklubban. Mint kiderült, bár csak elvétve hallunk erről a kórról, az emberek közel egyharmadát érinti.

A pszichoszomatikus medicina kifejezés annak az elméletnek a meghatározására, amely a testi, lelki, társadalmi kölcsönhatásokat is vizsgálja az emberi betegség keletkezésében, lefolyásában és kezelésében. A PBS kezdetén a páciensnél több szervet érintő, össze nem illő panaszok jelentkeznek, amelyek hátterében a leggondosabb kivizsgálás sem tud kimutatni organikus elváltozást.

A pszichoszomatikus betegségek kialakulásában fontos szerepet játszanak a szociális környezet és a civilizációs betegségek, amelyek szervi elváltozásokat okozhatnak: fekélyt, magas vérnyomást, infarktust. Fokozódik a vegetatív idegrendszer működése, így magasabb lesz a pulzusszám és a vérnyomásérték, emelkedik a koleszterin-, valamint a vércukorszint. Egyelőre vizsgálat tárgya, hogy a PBS miért érinti férfiaknál inkább az idősebb, nőknél a fiatalabb korosztályt. A betegség kezelése összetett, különböző pszichoterápiás eljárásokat kell a testi bajok gyógyításával kombinálni.

A menedzserbetegség a tévhittel és nevével ellentétben nemcsak a középkorú menedzsereket érintheti, hanem mindenkit, akár feladataikkal megbirkózni képtelen kismamákat is. Kezdetben csak kisebb panaszokkal, fejfájással, szédüléssel, verejtékezéssel, fáradékonysággal, izomfájdalmakkal jár, amelyek később valódi betegséggé, egyebek közt magas vérnyomássá, depresszióvá, fekélybetegséggé alakulhatnak át. Kiváltó oka a stressz, amely szélesebb értelemben a szervezet és a külvilág közötti kölcsönhatás folyamatában fellépő, újszerű választ igénylő helyzet megnevezése. Ha a stresszhelyzetre megfelelő reakció (küzdés, menekülés) érkezik, nem, vagy alig károsodik a szervezet. Ha nem jut tér az élettani és pszichés válaszoknak, a szervezet egyensúlya felborul, és depresszió alakul ki.

A depressziós fogyhat (de hízhat is), fokozott (vagy egyre csökkenő) az étvágya és a folyadékfelvétele. Létezik úgynevezett unipoláris forma, amelyben depressziós periódusok váltakoznak egészséges periódusokkal, és a bipoláris típusú, amikor a depreszsziós szakaszt úgynevezett mániás, vagy hipomániás időszakok követik. Ekkor a beteg kifejezetten vidám, feldobott, kritikátlan, túl aktív. A depressziósoknál gyakori a magas vérnyomás, a cukorbetegség, de a gyógyszer- és alkoholfüggés, a pánik- és kényszerbetegség veszélye is fennáll.

A PBS kialakulásának elkerülése érdekében nagyon fontos a helyes életvitel, a stressz fizikai és lelki levezetése. Aktív sporttal, egy jó sétával, jógával, esetleg egy kimerítő baráti beszélgetéssel sokat segíthetünk abban, hogy felgyülemlett energiáinktól helyes, ártalmatlan módon szabaduljunk meg.

mm.