Tóth Lőrincre emlékeztek

Emléktáblát avattak Tóth Lőrinc tiszteletére egykori, Városmajor utca 57. alatti lakóháza falán. A reformkor jeles jogtudósa a szépirodalom területén is maradandót alkotott.

Az emlékhely létesítését dr. Nagy József nyugalmazott ügyész szorgalmazta – emelte ki Sikota Krisztina, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke a Tóth Lőrinc-emléktábla avatásán. A javaslatban a márványtábla elhelyezése mellett egy Tóth Lőrinc munkásságát ismertető utcanévtábla is szerepelt, utóbbi megvalósítása azonban a fővárosi önkormányzat hatásköre. A rendeletet, mely szerint minden személyről elnevezett utcába kerüljön a névadó életét és munkásságát ismertető tábla, a kerület támogatja; szomorú, hogy megvalósítása egyelőre várat magára.

Hegyvidék önkormányzata helytörténeti tablók kihelyezésével szeretné legalább részben pótolni ezt a hiányosságot. A helytörténeti gyűjtemény közreműködésével összeállított táblák célja, hogy megismertesse a kerület lakóit a közvetlen környezetükben található értékekkel. A bizottsági elnök szerint Tóth Lőrinc munkássága, közéleti szerepvállalása, kerületi kötődése méltóvá teszi arra, hogy emlékezzünk rá. Sikota Krisztina hangsúlyozta: mindnyájunknak szüksége van példaképekre, akikre felnézhetünk, akiknek emberi tartása, életpályája mintaként szolgálhat.

mm.