Autómentő tűzoltók

Mozgalmasan kezdődött az esztendő a tűzoltók számára: egy tragikus tűzeset mellett elsősorban a havas, jeges utakon megcsúszó autókhoz riasztották őket.

Szerencsére az ünnepek idején rendszeresen előforduló karácsonyfatüzek ezúttal elkerülték a hegyvidéki otthonokat, egy ízben mégis égő lakáshoz hívták a tűzoltókat – tájékoztatta lapunkat Belovics Görgy. A Közép-budai Tűzőrség parancsnoka elmondta, hogy a Költő utcai társasház lakásában egy ágy kapott lángra. A tűz terjedését sikerült megfékezni, azonban egy személyt súlyos, életveszélyes égési sérülésekkel szállítottak kórházba.

Nem várt munkát adott a szokatlanul változékony januári időjárás. Másodikán az Ugocsa utcában egy ötemeletes épület tetejét bontotta meg a szél, ugyanezen a napon a Jagelló úton egy kerítést rongált meg a vihar. Negyedikén a János kórházból érkezett bejelentés, ahol egy elektromos elosztószekrény keltett riadalmat. A kiérkező tűzoltók áramtalanították a füstölgő berendezést.

Szintén az időjárás számlájára írhatók az utóbbi hetekben megszaporodó műszaki mentések.

A tűzoltóknak több esetben kellett kimenteni a jeges, havas úton megcsúszó, keresztbeforduló autókat. Visszatérő probléma, hogy a mélyebben fekvő garázsok előtt a tulajdonosok nem végzik el a jégtelenítést, ezért autójukkal nem tudnak kiállni az utcára, számos alkalommal pedig egyszerűen visszacsúsznak a meredek lehajtón.

A tűzoltóparancsnok ezért azt ajánlja az autósoknak, hogy a havas utakon kizárólag téli gumival közlekedjenek, illetve gondoskodjanak a kocsibejárók síkosságmentesítéséről. Belovics György kiemelte: a Közép-budai Tűzőrség köszönettel tartozik a kerületi önkormányzatnak, amelynek támogatása lehetővé teszi, hogy évről évre fejlesztéseket végezzenek a laktanyában. Nemrég új székeket vásároltak, illetve megkezdték a járművek megkülönböztető jelzéseinek felújítását.

m.