Egészségünk és a csillagjegyek

 

Az asztrológia és gyógyítás kapcsolatáról, a csillagjegyekbe kódolt betegségekről esett szó a Hegyvidéki Egészségklub legutóbbi előadásán. Dr. Szolnoki Lajos háziorvos szerint létezik összefüggés a születési idő és az életünk során ránk leselkedő betegségek között.

 

A kozmikus szféra és a szervezet működése közötti kapcsolat ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget. Bár sokan babonaságnak tartják, a modern orvostudomány is talált összefüggéseket a csillagjegyek és a betegségek kialakulása között – árulta el dr. Szolnoki Lajos a Hegyvidéki Egészségklub legutóbbi összejövetelén. A klub alapítója elmondta: az idei évben épp ezért elsősorban a természetgyógyászat témakörében hangoznak el előadások.

Az asztrológia elsősorban a megelőzés terén jelenthet segítséget a gyógyításban. A tapasztalatok szerint ugyanis a Nap és a Hold pillanatnyi helyzete, valamint az ár-apály periodicitása hatással van az egészségre. A C betűt formázó, fogyó hold alatt az energiák kifelé hatnak, ilyenkor ajánlatos a tisztítókúrák megkezdése. Ez az időszak a legalkalmasabb a műtétek elvégzésére. A megújulást szimbolizáló újhold a méregtelenítés, a gyógyító diéták ideje. Ilyenkor fokozott a lelki érzékenység, ezért kerüljük a vitás helyzeteket. A D alakú, növekvő hold befelé irányítja az energiákat, ami elősegíti a tanulást, a testi és szellemi fejlődést. Teliholdkor felszínre törnek az egyébként elnyomott érzelmek, az energiák szabadon áramolnak kifelé. Lassúbb a sebgyógyulás, megnő a szülések száma, a fáradékonyság tünetei jelentkeznek.

Az első holdnegyedet növekvő gravitációs erők jellemzik, az energiák felülről lefelé és belülről kifelé áramlanak. Ez a raktározás ideje, ezért ajánlatos energiadúsabb ételeket fogyasztani. A növényi hatóanyagok a gyökérzetben koncentrálódnak. Teliholdkor a böjt és a meditáció kap hangsúlyt, a növényi hatóanyagok a virágban és a levélben összpontosulnak. A következő holdnegyedben újra a gyökérzet jelenti a legnagyobb tápanyagforrást, míg újholdkor a teleholdra jellemző energiaáramlásokkal találkozhatunk.

Konkrét kapcsolat mutatható ki a négy alapelem, a csillagjegyek és az ételek között. A tűz a Kos, Oroszlán és Nyilas jegyűek eleme, számukra a fehérjedús, gyümölcsökben gazdag étrend javallott. A földhöz mint őselemhez (Bika, Szűz, Bak) az ásványi sók és gyökerek, a levegőhöz (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) a zsírok és virágok, a vízhez (Rák, Skorpió, Halak) a szénhidrát és a levelek tartoznak.

Érdekes összefüggések mutathatók ki a csillagjegyek és a testrészek, illetve a betegségek megelőzésére alkalmas gyógynövények, fűszerek kölcsönhatását vizsgálva. Ezek szerint a Kosoknak a fej-, arcüregek, a fogak, az epe és a mellékvese a gyenge pontjaik, a csillagjegyre jellemző betegségek elkerülése érdekében érdemes rozmaringot, fokhagymát, tormát, borsot, pirospaprikát, hagymát fogyasztaniuk. A Bikáknak a nyak, a pajzsmirigy, a gége, a hangszálak, a torok, a mandulák jelentik a fő veszélyfaktort. Étkezésükben kapjon főszerepet a kakukkfű, a borsmenta, a citromfű, a szegfűszeg és a zeller!

Az Ikrek számára különösen érzékenyek a vállak, karok, kezek, a tüdő és az idegrendszer. Növényeik a tüdőfű és a petrezselyem. A Rákoknak a gyomrukra, a mellkasukra, a méhükre és a mellükre kell vigyázni, ajánlott fűszereik az apróbojtorján, a vasfű és a tárkony. A szív, a hát, a szem és a hátgerinc az Oroszlánok betegségre leginkább hajlamos szervei. Egészségük megőrzését a kamilla, a sáfrány, a fehér fagyöngy, a galagonya, a körömvirág, a rozmaring és a méz segíti.

A Szüzeknek az emésztőrendszer, a vékonybél és általában a hasi területek jelenthetnek problémát, amit macskagyökérrel, édesköménnyel, citromfűvel, édesköménnyel, zellerrel kezelhetnek. A vese, a derék, a keresztcsont és a női nemi szervek a Mérlegek számára bírnak különös jelentőséggel. A megelőzésre a cickafarkfű, a gyermekláncfű, a csalán, a zsurló és a zsálya alkalmazható a leghatékonyabban. A férfi nemi szervek, a vastagbél és a mirigyek a Skorpiók érzékeny szervei, a nagyobb baj megelőzésére ajánlatos megnövelni a csalán és a bazsalikom bevitelét szervezetükbe. A Nyilasok a combjukra, a csípőjükre és a májukra vigyázzanak, fogyasszanak zsályát és fahéjat.

A csontrendszer, az ízületek, a bőr, a szőr, a köröm a Bakok számára okozhatnak problémákat, melyek kiküszöbölésében a feketenadálytő, a cékla, a zsúrló és a salamonpecsét segíthet. A Vízöntők általában a lábszárra, a visszerekre és az idegrendszerre panaszkodnak, számukra a bodza, a füstikefű és az ökörfarkkóró ajánlható. A sarok, a lábfej és a nyirokrendszer betegségei leginkább a Halakra jellemző, kialakulásukat jó eséllyel megakadályozza a csipkebogyó, a tüdőfű és a legyezőfű.

mm.