A kiindulópont jelentősége

Kortárs plasztikákból nyílt kiállítás a Galéria 12-ben. A kerületi alkotók ezúttal kőbe, fába, porcelánba álmodott történetekkel, hitvallásuk tárgyiasult formáival várják a hegyvidéki művészetbarátokat.

A Galéria 12 legnagyobb erénye, hogy közösséget hoz létre, ami egybecseng az önkormányzat szándékaival – emelte ki Váczi János a Hajnóczy József utcai kiállítóhely legújabb tárlatának megnyitóján. A Hegyvidéki Kulturális Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, „élő” találkozási pontokra van szükség, annál is inkább, hiszen az átlag magyar túl sok időt tölt a televízió előtt. Az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a Hegyvidéken ez a tendencia megváltozzék. E célt szolgálja a Csörsz utcai új sportkomplexum, a Hegyvidék Kártya, vagy éppen a Hegyvidéki Esték programsorozat. Kulturális területen pedig a Galéria 12 az egyik legfontosabb intézmény, hiszen kapcsolódási pontot teremt a kerületi művészek és polgárok között.

a_kiindulopont_jelentosege

Fábián László művészettörténész a megnyitón azt hangsúlyozta, hogy az egészséges lokálpatriotizmus ad igazi esélyt a Galéria 12-nek. Az ugyanis, hogy a látogató innen indulhat el nagyobb összefüggések irányába, felerősíti a kiindulópont jelentőségét. A művészet a története által létezik – tette hozzá Fábián –, vagyis közösségi képződmény, ami egyúttal azt (is) jelenti, hogy azokkal az előítéletekkel közelítünk a műalkotásokhoz, amelyek ebből a történetiségből ránk ragadtak. Ha ezek nem merev dogmák, akkor könnyű belátni, hogy az értékhatárt a művészi minőség, a kifejezés ereje húzza meg. A Galéria 12-ben kiállító hét alkotó – Borza Teréz, Boldi, Józsa Bálint, Józsa Pál, Kontúr Tamás, Szanyi Péter és Vígh Tamás – változatos anyagokban, gazdag formákban, példás szakmai biztonsággal fogalmazza meg mondandóját, ki-ki a maga összetéveszthetetlenül jellegzetes hangján szólít meg bennünket és von bűvkörébe – úgy a Kossuthdíjas mester, mint az éppen csak diplomát szerzett alkotó.

A kiállított műalkotások a galériában (XII., Hajnóczy József utca 21.) művészáron megvásárolhatók.

(M)