Kultúra a Hegyvidéken

Talán nem is sejtjük, mennyiféle kulturális programlehetőséget rejt a Hegyvidék: a kiállításoktól az iskolai és egyházi programokon át a helytörténeti sétákig számtalan tartalmas elfoglaltságot kínál a kerület. Ezek megtalálásában segít az önkormányzat új, Kultúra a Hegyvidéken című kiadványa.

Csak akkor tudunk jól élni, ha egymásba kapcsolódó közösségek jól működő hálózata vesz körül bennünket, ahol mindennap megtapasztalhatjuk a szolidaritás értékét, egymás segítésének örömteli élményét. A kultúra művelésére és gyakorlására szerveződött kisközösségeket méltán tekinthetjük úgy, mint a közösségi hálózat kifejlődésének és életerős működésének legtermékenyebb talaját – írja Pokorni Zoltán polgármester a napokban megjelent Kultúra a Hegyvidéken című könyv köszöntőjében, utalva az összeállítás egyik fontos küldetésére: az öntevékeny helyi kulturális műhelyek bemutatására, népszerűsítésére. Ilyenek pedig, mint az önkormányzat legújabb ingyenes tájékoztató kiadványából kiderül, szép számmal vannak a kerületben: jó néhány önszerveződő kiállítóhely, zenekar, egyházi és iskolai programokat szervező csoport hoz új színt a Hegyvidék kulturális palettájára – ami eleve meglehetősen színes a kultúraközvetítésre hivatott, régóta működő sokfunkciós intézmények jóvoltából.

Mit kínál tehát a Kultúra a Hegyvidéken? Mindenekelőtt a Jókai Klub, a Virányosi Közösségi Ház, a Barabás Villa és a jelenleg felújítás alatt álló – emiatt pillanatnyilag ideiglenes helyszíneken tevékenykedő – XII. kerületi művelődési központ programjainak ízelítőjét, aztán a kerületben működő múzeumok, tudományos intézetek és galériák bemutatását. Szó esik az önkormányzat rendezvényeiről, az egyházak és az iskolák kulturális programjairól, a zenei életről, továbbá épített környezetünk értékeiről is, a különleges műemlék épületek, szobrok, sírok történetéről. Egy-egy interjú révén bepillanthatunk a közöttünk élő ismert, építészettel, festészettel, textillel, szobrászattal, kerámiával, porcelánnal, zenével, színészettel foglalkozó művészek világába; továbbá díszpolgárainkat is megismerhetjük, akik között többen – Jankovics Marcell író, rajzfilmrendező, Makovecz Imre építész, Szőnyi Erzsébet zeneszerző – kulturális életünk aktív szereplői.

Jankovics Marcell, Borza Teréz és Pokorni Zoltán
Jankovics Marcell, Borza Teréz és Pokorni Zoltán

A Kultúra a Hegyvidéken című kötet megjelentetését a Magyar Kultúra Napjára időzítette az önkormányzat. A könyv premierjén, a Barabás Villában tartott ünnepségen Jankovics Marcell, kerületünk díszpolgára arról beszélt, hogy a kultúra alapja a gazdaságunknak: műveltségre a szakiparosoktól a pedagógusokig mindenkinek szüksége van, a műveletlenség ugyanis visszahúzza az országot. Kultúra alatt azonban nem csak a művészetet kell értenünk – ebbe beletartozik mindaz az egész évben átélt, nem kötelességszerű tevékenység, ami az életünk részét képezi. Borza Teréz porcelánművész, a Galéria 12 Egyesület vezetője azt emelte ki, hogy nemcsak a közönség és a művészek, hanem az alkotók egymásra találását is segíteni kell, és ebben az önkormányzat fontos szerepet vállal. Pokorni Zoltán polgármester szerint az új kiadvány több, mint egy képes album: az olvasók olyan praktikus használati tárgyat tarthatnak a kezükben, amelyet érdemes a mindennapokban forgatni, használni.

A Kultúra a Hegyvidéken az ötödik tagja annak a tematikus kiadványsorozatnak, melynek korábbi kiadásai a hegyvidéki környezetvédelem, sport, oktatás és egészségügy témakörét járták körül. A könyvet ezúttal is minden kerületi polgár postaládájába eljuttatják, emellett különféle kulturális eseményeken teszik majd elérhetővé az érdeklődők számára.

z.