Népszerű a szociális vásárlási utalvány

A helyi képviselő-testület döntése értelmében tavaly ősszel szociális bon programot indított az önkormányzat. Az eseti segélyben részesülők a CBA budai üzleteiben beváltható, ezerforintonként húszszázalékos árengedményre jogosító vásárlási utalványokat kapnak.

Hegyvidék önkormányzata feladatának tekinti az átmenetileg anyagi nehézségekkel küzdő kerületi polgárok támogatását. Ennek érdekében Pokorni Zoltán polgármester javaslatára az eseti segélyt október óta, többletjuttatásként, szociális utalvánnyal egészítik ki. Eseti segélyt az a kerületi polgár kaphat, aki a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerül, vagy időszakosan, illetve létfenntartási gondokkal küszködik. Átmeneti segély adható alkalmanként és havi rendszerességgel. A jogosultság jövedelemhatára egyedül álló esetén jelenleg 71 250 forint. Amennyiben a kérelmező családban él, az egy főre jutó jövedelem nem lehet több 57 ezer forintnál.

Tavaly októbertől az eseti segélyt és a gyermekvédelmi támogatást átlagosan hétezer forint értékben kedvezményes vásárlási utalványokkal egészíti ki az önkormányzat. A bonokat a budai CBA-üzletekben válthatják be a jogosultak. Minden ezer forintos vásárlás után egy kétszáz forintos utalvány használható fel, azaz a fizetendő összeg nyolcszáz forintra csökken. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy kétezer-ötszáz forintos számla esetén kétezer-egyszáz forint fizetendő.

Az utalványokat dohányárun és alkoholtartalmú italokon kívül bármilyen árucikk vásárlására felhasználhatják tulajdonosaik. Nem kötelező tehát élelmiszert venni, a kedvezmény ugyanis újságra, vegyi árura, vagy akár kozmetikumokra is igénybe vehető – tájékoztatta lapunkat az önkormányzat népjóléti irodájának vezetője. Müller Csaba elmondta: a gazdasági helyzet a kerületben is érezteti hatását, hiszen az elmúlt években folyamatosan nő a segítségre szorulók száma. Sajnos, az igények az előzetes várakozásokat is felülmúlták, október óta ugyanis több mint kétszázan részesültek a támogatásban. A programra néhány hónap alatt mintegy másfélmillió forintot költött az önkormányzat, az éves keret meghaladja a hatmillió forintot, amiből ezer-ezerötszáz kerületi rászoruló juthat a kedvezményes vásárlásra jogosító utalványokhoz.

Nepszeru_a_szocialis_vasarlasi_utalvany_kep

Müller Csaba hangsúlyozta, azért vették fel a kapcsolatot a CBA-val, mert ez az egyetlen olyan kiskereskedelmi üzletlánc, amely szinte teljes egészében lefedi a kerületet. A cél ugyanis az volt, hogy az utalványokat lehetőség szerint a lakóhely közelében váltsák be a távoli hipermarketek helyett.

A hegyvidéki élelmiszerboltok közül a Márvány utcai CBA-ban váltották be ez idáig a legtöbb utalványt. Schmuck János boltvezető tapasztalatai szerint egyre többen fizetnek az utalvánnyal. Október óta csak a Márvány utcában több mint százezer forint értékben váltottak be szociális bont a vásárlók. A legtöbben figyelnek arra, hogy elérjék az ezerforintos küszöböt, inkább vesznek még valamilyen élelmiszert, hogy igénybe vehessék a kedvezményt. Jellemzően a mindennapi fogyasztási cikkek, a tej, kenyér vagy háztartási vegyi áru vásárlásakor használják fel a bont. Mint a boltvezető kiemelte, ez jó az üzletnek is, hiszen forgalmat generál, ami különösen fontos a helyi igényeket kiszolgáló kisboltok számára. A CBA örömmel állt a program mellé, hogy lehetőségeihez mérten ezzel is támogassa a rászorulókat.

(m.)