Nyugdíjasok a világhálón

Játékos vetélkedőn adtak számot tudásukról a „Nem csak a 20 éveseké a világháló” programsorozat résztvevői. Az önkormányzat szervezésében megtartott tanfolyamokon a kerületi nyugdíjasok kezdő és haladó szinten ismerkedhetnek meg a számítógép-kezelés rejtelmeivel, illetve az internet világával.

Több mint százan vettek részt a „Nem csak a 20 éveseké a világháló” elnevezésű tanfolyamokon, akik közülük húszan ott voltak a Jókai Klubban megrendezett évadzárón, ahol a vállalkozó kedvű versenyzők csapatban és egyéniben is kipróbálhatták frissen szerzett tudásukat. Először a helyszínen összeállított alkalmi formációk töltötték ki közösen a tesztlapokat, majd villámkérdések következtek. A legjobbak végül a számítógépek előtt döntöttek a végső helyezések sorsáról.

Az első három helyezett az önkormányzat és a tanfolyamokat szervező A-ONE System Kft. jóvoltából komplett számítógép-konfigurációt, illetve értékes számítástechnikai eszközöket vihetett haza. Nem kellett üres kézzel távoznia a többieknek sem, a verseny végén megtartott tombolán az édességek mellett mindenkinek jutott valamilyen hasznos ajándék.

Hogy a jutalmakra rászolgáltak, arról a résztvevőket köszöntő Kovács Lajos is megbizonyosodott, aki bevallotta, bár naponta használja a számítógépet, néhány feladatra ennek ellenére sem tudta a választ. Az alpolgármester elmondta, az önkormányzat öt évvel ezelőtt indította el programját, mert szerette volna, hogy azok is megtanulják kezelni a komputert, akik koruknál fogva nem kaptak lehetőséget az alapok elsajátítására.

Jó hangulatban zajlott a verseny
Jó hangulatban zajlott a verseny

Kovács szerint a számítógép használata ma már szinte kikerülhetetlen, elég csak arra gondolni, hogy az állami szervekhez hasonlóan a polgármesteri hivatal is fokozatosan áttér az internet alapú e-ügyintézésre. Persze mindez nem azt jelenti, hogy megszűnik a személyes ügyintézés, azonban számítógép segítségével gyorsabban megoldhatjuk hivatali dolgainkat. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a digitális korban a gyerekekkel, unokákkal való kapcsolattartás egyik fontos, ha nem legfontosabb eszköze az internet. Látható tehát, hogy sohasem késő és egyáltalán nem haszontalan megismerkedni a számítógéppel, hiszen a megszerzett tudást az idősek a mindennapokban is kamatoztathatják – emelte ki az alpolgármester.

A tanfolyamokat vezető Varga István a Hegyvidéknek elmondta, hogy a huszonnégy órás alapképzésen az internethasználatot tanulják meg a résztvevők, a haladó csoport elvégzésével pedig eljutnak a normál számítógép-felhasználói szintre. Ez kivétel nélkül mindenkinek sikerül, az egyedüli nehézséget az okozza, hogy sokaknak nincs otthon gépe. Szerencsére a gondozási központokban lehetőség nyílik a gyakorlásra.

Varga tapasztalatai szerint a többség levelezésre és internetezésre használja a komputert, a nagymamák esősorban recepteket keresnek a világhálón, és a különböző programokat tanulmányozzák, míg a férfiakat az online hírportálok és sportoldalak érdeklik. Az oktatás során felhívják a figyelmet az internet veszélyeire is, valamint külön kitérnek az önkormányzat új weblapjának használatára. Ennek gyakorlati eredménye is van, hiszen többen már interneten rendelték meg saját Hegyvidék Kártyájukat.

(M.)