Sikeres az Út a munkába program

Az aktív korúak támogatása keretében a rendszeres szociális segélyben részesülő munkanélkülieknek kínál időszakos elhelyezkedési lehetőséget az önkormányzat. A cél az, hogy minél többeket vezessenek vissza a munkaerőpiacra.

A felmérések azt mutatják, hogy minél hosszabb az inaktívként eltöltött idő, annál nehezebb újra munkába állni. Az évek óta segélyekből élő szociális kapcsolatai, az emberekhez fűződő viszonyai sokszor annyira megváltoznak, hogy képtelen közösségben dolgozni. Ezzel szemben bizonyítottan könnyebb munka mellett új állást találni – mondta el lapunknak az Út a munkába programot kerületi szinten koordináló népjóléti iroda vezetője, Müller Csaba. Szerinte tulajdonképpen egyfajta előfoglalkoztatásról van szó, ami hozzásegítheti a részvevőket, hogy végleges munkát találjanak. Mindemellett a program arra is alkalmas, hogy felrázza azokat, akik végleges állapotnak tekintik a segélyezést, hiszen a támogatásért ellentételezést vár el.

Az irodavezető hangsúlyozta: az elmúlt évben másfélszeresére, százötvenre nőtt a rendszeres szociális segélyre szorulók száma a kerületben. A kormányzat éppen idejében indította el az Út a munkába programot, amelyhez a hegyvidéki önkormányzat az elsők között csatlakozott. A foglalkoztatás csak nehezen indult be, ugyanis a vonatkozó előírások nem álltak összhangban a szociális törvénnyel, illetve a munka törvénykönyvével. Az önkormányzat ezért csak az ellentmondások kiküszöbölését követően kezdte el a programot.

A segélyezetteket fokozatosan vonják be a foglalkoztatásba, jelenleg huszonnyolcan dolgoznak határozott idejű, általában 6-12 hónapos munkaszerződéssel az önkormányzati tulajdonú HÁGO Kft. alkalmazásában. Elsősorban adminisztrációs feladatokat látnak el, kisebb részben karbantartással kapcsolatos munkakörökben tevékenykednek. A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy többekkel már hosszabbított az önkormányzat. Természetesen, amennyiben a munkavállalónak sikerül végelegesen elhelyezkednie, a kerülettel kötött munkaszerződését mindenfajta következmény nélkül felmondhatja.

Az önkormányzat ugyanakkor nem csupán munkát ad, hanem segít az álláskeresésben, illetve a családsegítő közreműködésével heti egy alkalommal csoportfoglalkozásokat szervez, amelyen a munkahely megtartására készítik fel a résztvevőket. A program sikerét látva a kerület jegyzője szeretné kiterjeszteni a közfoglalkoztatást, hogy lehetőség szerint valamennyi segélyezettnek munkát biztosítsanak.

M