Téli étkek szolid vétkek

 

A ragyogással teli, fenyőillatú ünnepek után nem mondható éppen üdítőnek a január végi szürkeség. A fakó felhők közül olykor kiküzdi magát a fátyolos nap, biztatva kedélyünket: nem sokáig tart már… A pompás karácsonyi fogásokat követően hajlamosak vagyunk koplalással tetézni lehangoltságunkat, újabban méregteleníteni, lúgosítani. Mint mindenben, itt is a visszafogottság a kulcsszó. Próbálkozzunk meg néhány új ízzel, apró ötlettel, hogy a megszokott ételeknek új karaktert adjunk, ami talán a rossz kedvünket is elűzi!

Ruccolasaláta dióval, paszternákkal

Akár kora reggel is elkészíthetjük ezt a téli salátát, a hűtőszekrényben vagy a balkonon éppen az esti hazaérkezéskor adja ki „szívét-lelkét” a korai vacsorázóknak.

Tisztítsunk meg és vágjunk falatnyi kockákra 40 deka paszternákot. Só nélküli forró vízben 8 percig főzzük puhára, majd szűrjük le, és tegyük félre. Ezután 5 deka felezett dióbelet rakjunk bele az alábbi salátaöntetbe: 2 evőkanál fehérborecetet keverjünk el 6 evőkanál extra szűz olívaolajjal. Szórjunk bele 1 mokkáskanál lehetőleg tengeri sót, 1 mokkáskanál durvára őrölt fekete borsot. Végül a salátaöntet kétharmadát öntsük rá a paszternákkockákra, és hagyjuk állni 25 percig. Egy csokor felaprított snidlinget, vagyis metélőhagymát, illetve 2 jókora marék ruccolasalátát és 10 deka fetasajtot mokkacukor nagyságú kockákra vágva összekeverünk, erre ráöntjük a maradék salátaöntetet.

A ruccolasalátát akár reggel is elkészíthetjük
A ruccolasalátát akár reggel is elkészíthetjük

Befejezésül mindkét salátát, a paszternákost és a dióst, alaposan összeforgatjuk, a találásig hűvös helyen tartjuk. Szénsavban szegény ásványvizet, 100 százalékos gyümölcslevet, esetleg egy pohárka 14 fokosra hűtött rosét igyunk hozzá.

 

A pasztinákról

A pasztinákot Európában őshonos gyökérzöldségként, a répa rokonaként ismerjük. Népies nevei: paszternák, olaszrépa, de helytelenül édesgyökérnek is emlegetik. Ennek oka, hogy gyökere és magja a petrezselyemhez hasonló ízű, csak kissé édesebb. Ugyanakkor a petrezselyemnél magasabb a tápértéke.

Bátran használjuk minden olyan ételbe, amelybe petrezselymet tennénk, csak kevesebbet, és vegyük figyelembe az édeskés ízt is. A babos ételekkel együtt különösen finom. A gyökere keményítőt, fehérjét, pektint és C-vitamint tartalmaz, a likőriparban előszeretettel alkalmazzák ízesítő gyanánt. Levelei főzelékfélék készítésére alkalmasak.

 

Spanyol churros

Farsang derekán gyors, olcsó és különleges spanyol édességet ajánlunk figyelmükbe. A mi fogalmaink szerint nem valódi fánk, hiszen nem kelt tészta, és a csörögefánkhoz is csak kissé hasonlítható, a spanyolok azonban így nevezik. Két apróságban tér el a megszokottól: a sáfrány és a zsírpapír.

Forraljunk fel egy lábasban fél liter vizet 1-1 mokkáskanálnyi sóval és sáfránnyal elkevergetve. Amint felforrt, vegyük vissza takarékra a lángot, és további keverés mellett apránként eresszünk bele 30 deka finomlisztet. Hasonlóan a dödölle- vagy a puliszkafőzéshez, egészen addig keverjük, amíg a massza elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk, hadd hűljön kb. 10 percig. Ez az idő éppen elég arra, hogy habosra verjünk egy tojást, amelyet laza mozdulatokkal beleforgatunk a már langyos tésztába.

Churros – olcsó és fi nom
Churros – olcsó és finom

A zsírpapírból vágjunk ki kb. tizenötször tizenöt centis négyzeteket, majd 1 evőkanálnyi zsírt vagy vajat olvasszunk meg (még könnyebb, ha lefedett edényben, a mikróban hevítünk fel bármilyen zsiradékot, akár margarint is). Húsforgató csipesszel az olvasztott vajban merítsük meg a papírlapokat, és hideg felületre – lehetőleg fém tepsire – sorakoztassuk. Csupán annyit várjunk, hogy a vaj vagy margarin megdermedjen a lapokon.

A tésztánkat csillagcsöves nyomózsákba töltjük – ennek híján lehet vékony nejlonzacskó is, és patkóhoz hasonló kunkori formákat nyomunk ki. Ha zacskóval nyomjuk, az egyik sarkát ferdén vágjuk le. Vigyázat, a nyílás másfél centinél ne legyen nagyobb, nehogy ormótlan formákat kapjunk!

Hevítsünk fel 1 deci olajt egy serpenyőben. A zsírpapírra adagolt „tésztapatkókat” könnyedén lecsúsztathatjuk a forró olajba, s mindkét oldalát 3-5 perc alatt szép aranysárgára süthetjük. Szedjük ki papírtörlőre, és a tetejüket porcukorral meghintve, langyosan kínáljuk. Jól behűtött (12-14 fokos), félédes fehérborral tegyük kellemesebbé, például kétéves badacsonyi szürkebaráttal.

Járay Mari