Finn Szent Iván-éj a Virányosban

Szent Iván éjjelének finn népszokásai elevenedtek meg a Skandináv Klub és az APS Stúdió közös évzáró rendezvényén. A Virányosi Közösségi Házban zenés irodalmi összeállítással és fotótárlattal köszöntötték a nyári napfordulót.

Első alkalommal szerveztek Juhannus ünnepséget a Virányosi Közösségi Házban. A Szent Iván éjjelét megidéző rendezvény résztvevői ízelítőt kaphattak az év leghosszabb napjához kapcsolódó európai hagyományokból.
Finn_Szent_Ivan-ej_a_ViranyosbanAhogyan ilyentájt Finnországban szokás, a virányosi estén is a közösségi programok kapták a főszerepet: Seres Vera és Szabó Péter koncertje, majd a Závori Andrea és Huzella Péter tolmácsolásában elhangzó, különleges hangulatú Dylan Thomas-versek közelebb hozták egymáshoz a hallgatóságot.
A varázslatos finnországi fehér éjszakák világába kalauzolja a nézőt az első önálló kiállításával jelentkező Csorba Károly. Juhannus, a Szent Iván-éj az egyik legfontosabb ünnep a finnek számára. Nem véletlenül, hiszen a hosszú téli sötétséget felváltó éjjeli világosság magával hozza a természet újjászületését. A nap alig hagyja el a horizontot, ami a fotósok számára egészen rendkívüli fényhatásokat, árnyékokat és sziluetteket eredményez. Csorba Károly fotósorozata ezt a különleges, a kívülálló számára olykor megfoghatatlan hangulatot magától értetődő könnyedséggel adja vissza.
A képek az északi táj érintetlen szépségét örökítik meg: a Tamperétől északra található Näsijärvi vidékén őshonos gyönyörű nyírfa- és fenyőerdőket, vagy éppen a Helsinkihez tartozó Seurasaari-sziget gazdag állatvilágát. Nem hiányozhatnak a finn éjszakában ilyenkor mindenfelé fellobbanó tábortüzek sem, míg az ünnepségekről a Turkuban, Finnország legrégibb városában tartott, középkori hangulatot idéző Keskiajan Turku, illetve Medieval Turku rendezvényein, valamint a Vaaran Kuninkaan Karnevali forgatagában készített fotográfiák számolnak be.
A tárlathoz kapcsolódva a közönség rövid multimédiás összeállítást is megnézhet. Ebben videojelenetek és a kiállított képek láthatók, Sibelius zenéjével aláfestve, megidézve észak varázsát, illetve a bemutatott helyszíneket.
Csorba Károly rendhagyó módon a kiállítótér mellett „képregényt” készített a fényképekből, arra biztatva a jelenlévőket, hogy fejtsék meg az állatok beszédét, és gondolataikat írják bele a vendégkönyvbe. A vicces bejegyzések azóta is szépen gyűlnek, a művész reményei szerint talán egy másik kiállításra való is összejön belőlük.
A virányosi Juhannus ünnep zárásaként a közösségi ház kertjében meggyújtott Szent Iván-éji tűz mellett szabadtéri piknikre hívták a vendégeket. A szalonnasütés közben élő zene szórakoztatta az egybegyűlteket, akiket Majoros Árpád gondolatszobrász személyre szóló, rövid bölcsességekkel ajándékozott meg. Mint elmondta, a morzsányi gondolatok, szikrák és apró kavicsok egyenként száz gondolatot örökítenek meg, amelyeket száz neves magyar színész szólaltat meg.

(m.)