Helyukon_az_uj_kutyapiszokgyujtok

Helyükön az új kutyapiszokgyűjtők

A köztisztaság további javítása érdekében tizenöt fémből készült, fedeles kutyapiszokgyűjtőt helyeztek ki a kerület sűrűbben lakott, magas házas övezetében. Az új típusú, esztétikus kialakítású tárolókat zacskóadagolóval is felszerelték.

Bár a járdák takarítása és rendben tartása az ingatlantulajdonosok feladata, a Hegyvidéki Önkormányzat igyekszik átvállalni a polgárok köztisztasággal kapcsolatos kötelezettségeinek egy részét. A kutyaürülék eltávolítására alkalmas járdaseprő gépek üzemeltetése, valamint a kutyafuttatók építése és fenntartása is ezt a célt szolgálja.
A közterületek tisztántartását célzó programok keretében júniusban a meglévő huszonnyolc mellé további tizenöt kutyapiszokgyűjtőt szereltek fel. Valamennyi tárolóhoz zacskóadagoló is tartozik, így minden feltétel adott, hogy a gazdik betartsák a kulturált kutyatartás szabályait. Korábban a kutyások egy része arra hivatkozott, hogy lakókörnyezetében nincs utcai szemetes, illetve ürülékgyűjtő, így kedvencük járdán hagyott melléktermékét nem tudják kidobni. A mostani fejlesztéssel éppen ezt a hiányosságot próbálja meg pótolni az önkormányzat, hiszen a tárolókat azokba az utcákba, illetve parkok közelébe telepítették, ahol a bejelentések, illetve a látható nyomok alapján a legtöbb kutya megfordul.
Ennek megfelelően a kutyapiszokgyűjtők döntő többsége a hegyvidéki városközpontba, illetve közvetlen környékére került. A kialakult szokásokat figyelembe véve a kutyafuttatónak használt Gyógyfű utcába kettő, míg a Böszörményi útra és a Királyhágó utcába három-három tároló jutott. A hatályos kerületi rendelet értelmében a közterület-felügyelők megbüntetik azt a kutyatulajdonost, aki nem távolítja el kedvence ürülékét a közterületről. A szabályozás betartását a jövőben az eddiginél is szigorúbban ellenőrzik, különösen azokon a területeken, ahol van kutyapiszokgyűjtő.

(M.)