Hol szökik az energia?

Játékos formában hívja fel a gyerekek figyelmét az otthoni energiatakarékosság fontosságára az Ugocsa utcai könyvtár. A Magyarországon egyedülálló interaktív babaház megmutatja, hogy a lakás melyik részében szökhet el az energia.

Környezetvédelmi programot hirdetett a kerületi óvodások számára az Ugocsa utcai könyvtár. A gyerekek egy különleges, Magyarországon eddig nem alkalmazott módszer segítségével tanulhatják meg, hogyan lehet csökkenteni az otthoni energiaszámlát.
A Dagály utcai könyvtártól kölcsönkapott interaktív babaház a legkisebbek számára is érthető módon mutatja meg az energiafelhasználás csökkentésének lehetőségeit. Olyan ötleteket ad, amelyeket az óvodások a mindennapok során sikerrel felhasználhatnak. A babaház szobáiban elhelyezett lámpák jelzik a feleslegesen működő háztartási berendezéseket: az a feladat, hogy a gyerekek valamennyi lámpát lekapcsolják, azaz megszüntessék a szükségtelen energiafogyasztást. Ilyen az üres lakásban égve hagyott világítás, a csepegő vízcsap, vagy éppen a senki által nem nézett, háttérben szóló televízió.
Bár a kicsik elsősorban játéknak tekintik a babaházat, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a foglalkozások után kérés nélkül elkezdik alkalmazni a tanultakat, sőt erre szüleiket is figyelmeztetik – mondta el lapunknak Gerebenné Tóth Éva gyerekkönyvtáros. Mint hangsúlyozta, a program remekül kiegészíti a kerületi óvodákban folyó munkát, hiszen a környezetvédelmet összekapcsolja a gyerekek mindennapi életével. Olyan közeget teremt, amiben otthonosan mozognak, ezért nem idegenek számukra a feladatok, ugyanakkor hiba esetén nem kell tartaniuk attól, hogy véletlenül elrontanak valamit. A próbálkozások száma nincs korlátozva, így a sikerélmény mindenki számára garantált.
Az interaktív babaház a tervek szerint legközelebb szeptemberben várja a gyerekeket a könyvtárban.Hol_szokik_az_energia

(m.)