Másfélszeres túljelentkezés a hegyvidéki óvodákba

Továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a kerületi óvodák. A menet közben megnövelt kapacitásnak, valamint az előjegyzési rendszernek köszönhetően végül csupán tizenegy gyermek felvételét kellett elutasítani.

A májusi beiratkozási időszakban 697 felvételi kérelem érkezett a kilenc önkormányzati óvodába – tájékoztatta lapunkat Bak Ferenc, a polgármesteri hivatal oktatási irodájának vezetője. A valós helyzet ennél némileg kedvezőbb, ugyanis a jelentkezők közül hatvankilencen több helyre is beadták a felvételi kérelmet, így összességében 628 gyermek elhelyezését kellett megoldani.
Köszönhetően az elmúlt év fejlesztéseinek, a Mesevár Óvoda, valamint a Csikó tagóvoda megnyitásának, az idén 411 férőhely állt rendelkezésre. További negyven gyermeket az óvodai csoportok átstrukturálásával sikerült elhelyezni. Ennek lényege, hogy az intézmények az eredetileg tervezettnél több vegyes csoportot indíthattak.
Masfelszeres_tuljelentkezes_az_ovodakbanKönnyebbséget jelentett az is, hogy a jelentkezők közül több mint százan voltak olyanok, akik október elseje után születtek, így ők várólistára kerültek. Amennyiben év közben bármely okból – költözés, kimaradás – üresedés történik, a felszabaduló helyeket a listán szereplők tölthetik be. Az előjegyzés másik előnye, hogy a rajta szereplők a következő évben nagy valószínűséggel felvételt nyernek valamelyik intézménybe. Végül 62-en fellebbeztek az elutasító határozattal szemben, ebből huszonhármat elfogadott az önkormányzat, huszonnégy esetben pedig másik intézményi helyet ajánlott fel.
Mindez annyit jelent, hogy – a férőhelyek mintegy tízszázalékos bővítésének köszönhetően – a fellebbezéseket követően mindössze tizenegy gyermeknek nem tudott helyet biztosítani az önkormányzat. Bak Ferenc elmondta, az utóbbi három évben tizenöt csoporttal növelték a kerületi óvodák kapacitását, ezzel újabb 375 gyermek elhelyezését tudták megoldani. Szeptembertől a Mesevár Óvoda fejlesztésének második ütemében további két csoport, valamint a Táltos Óvoda Csikó tagóvodájában egy csoport indul, ami hetvenöt férőhelyet jelent, jövőre pedig ötvenes nagyságrendű bővítésre lehet számítani. A születések várható alakulását figyelembe véve elmondható, hogy a jelentkezők döntő többségét az önkormányzat képes lesz elhelyezni a következő években.
Az irodavezető hangsúlyozta: a jelentkezők jelentős része nem lakik életvitelszerűen a XII. kerületben, csupán lakcímet létesített itt. Az önkormányzat azon dolgozik, hogy ezeket kiszűrje a rendszerből. Nehéz a bizonyítás, holott az óvónők és a szülők mellett a hivatal is tudja, melyik gyermek nem lakik a kerületben. Egyelőre tehát szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a külső kerületekből, vagy az agglomerációból bejáró, de helyi lakcímmel rendelkező gyerekek miatt a valóban itt élők kimaradhatnak az ellátásból.
A helyzet megoldásában a lakosság segítségére is számítanak: Bak Ferenc arra kéri a polgárokat, hogy szívességből senkit se jelentsenek be lakásukba. Nemrégiben fordult elő, hogy egy kerületi lakos azért nem tudta eladni ingatlanát, mert az óvodai felvétel miatt bejelentett gyermeket szülei nem voltak hajlandók kijelenteni a lakásból.

mm.