Megfogyva, de törve nem

A hetedik helyen végzett a Budapest I. osztályú labdarúgó-bajnokság 2009–2010-es idényében a Hegyvidék SE csapata. A gárda trénere szerint a jelenlegi körülmények között megfelelő ez az eredmény.

Bajzik József edző az őszi szezon után elégedetten nyilatkozott lapunknak a Hegyvidék SE (HSE) akkor éppen ötödik helyen tanyázó labdarúgócsapatáról, ám most sincs hiányérzete, dacára annak, hogy végül két pozíciót rontottak „fiai”. Még akkor sincs, ha első látásra úgy tűnik – pusztán a hetedik helyet figyelembe véve jogosan –, hogy a tavasszal visszaesett az együttes.

– Valóban, többet is elérhettünk volna ebben a szezonban – kezdi az idényértékelést a HSE labdarúgóinak mestere. – Ezt jelzi az is, hogy az előttünk végző Unione és Kelen csapatait kétszer-kétszer megvertük. Sajnos végig nagyon sok sérültünk volt; aki ősszel vált harcképtelenné, tavasszal is egészségügyi problémákkal küszködött, ráadásul a bajnokság második felében újabb játékosok estek ki a sorból. Kevesen vagyunk, és ha akad is a pótlásra megfelelő ember, akkor sem biztos, hogy ugyanazzal a játéktudással rendelkezik, mint akinek a helyén lehetőséget kap a bizonyításra. Azonban, hogy pozitívumot is említsek, sikerült beépíteni egy fiatalt az utánpótláscsapatból.

Apropó, utánpótlás! Bajzik József megerősítette: a klubnak továbbra is az a célja, hogy játéklehetőséget biztosítson mindazoknak a gyerekeknek és fiataloknak, akikből valószínűleg nem válik profi labdarúgó.

– Szeretnénk, ha az ifjú focisták folyamatosan és zökkenőmentesen tudnának beilleszkedni a felnőttek közé, ám a legtehetségesebbek többnyire már utánpótláskorukban eligazolnak tőlünk – vázolja a tréner a csapaépítés egyik legnagyobb nehézségét. – Így is akadnak olyan játékosok, akikkel lehet számolni a jövőben. Nálunk ugyanis kiváló szakmai munka folyik, Geress Zoltánék az utánpótlás-szakosztálynál nagyon tudatosan készítik fel a fiatalokat.

Mielőtt megnyugodhatnánk, hogy minden rendben a csapat háza táján, kiderül, egyre kisebb a merítési lehetőség. A Hegyvidék SE labdarúgó-szakosztálya teljesen amatőr alapokon működik, a játékosok nem kapnak meccspénzt, tagdíjat fizetnek a sportolásért.

– Többen távoztak a keretből. Az elmúlt egy esztendőben tíz-tizenkét olyan futballista volt, aki úgy döntött, máshol, jobb körülmények között folytatja pályafutását, míg akadt, aki abbahagyta a rendszeres játékot. Ezért egyre kevesebb a bevethető ember. Sokan edzésre járás nélkül szeretnének pályára lépni, amit nálam nem lehet megtenni. Nem azért tartok hetente három tréninget, hogy azok játsszanak a bajnokin, akiket nem látok dolgozni! Mások pedig valamilyen juttatásra számítanak, de azt nem adunk. Így aztán meglehetősen szűk körből tudunk válogatni.

Ezután természetesen felvetődik a kérdés: mi lehet a cél a következő bajnokságban? Vajon képes lesz-e felvenni a versenyt a Hegyvidék SE a középmezőny többi tagjával?

– Anyagilag nem állunk túl jól, ezért bízunk abban, előbb-utóbb lesz támogató, aki mellénk áll. Akármilyen kis segítségnek örülünk. Ami a jövő szezont illeti, még nem tudom, kik érkezhetnek a távozók helyére, mivel az átigazolás augusztus elsejéig tart. De ha a jelenlegi körülmények ismeretében kell jósolnom, a realitás azt mutatja: a biztos bennmaradásért küzdünk majd.

Ck.