Nyari_felujitasok_az_oktatasi_intezmenyekben1

Nyári felújítások az oktatási intézményekben

A szokásos épület-karbantartási munkálatok mellett értéknövelő fejlesztések is helyet kaptak az önkormányzat idei nyári intézményfelújítási programjában. Mozgássérült felvonó épül az Arany János, ökokert lesz a Tamási Áron iskolában, valamint korszerűsítik a tornatermet a Fekete Istvánban. Nagyméretű, az uniós előírásoknak megfelelő játszórészt alakítanak ki a tavaly átadott Mesevár Óvodában.

Hegyvidék önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a kerületi fenntartású oktatási intézmények állapotára. Annak ellenére, hogy az elmúlt két kormányzati ciklusban folyamatosan csökkentek a központi támogatások, a szükséges karbantartási feladatokat minden évben elvégeztette.
A kiegyensúlyozott gazdálkodásnak köszönhetően jutott pénz a fejlesztésekre is, a Tamási Áron iskola tornacsarnokának megépítése mellett valamennyi iskolában történtek különböző értéknövelő beruházások – tájékoztatta lapunkat Kovács Lajos Attila. A városüzemeltetési iroda vezetője elmondta, hogy a nyári időszakban elsősorban az épületek állagmegóvására helyezik a hangsúlyt.
Nyari_felujitasok_az_oktatasi_intezmenyekben3A balesetveszély elhárítása, illetve a heves esőzések után jelentkező beázások megszüntetése adja a legtöbb munkát a Városmajori Gimnáziumban. Kifestik a tanárit és további tíz tantermet, korszerűsítik az elektromos hálózatot, valamint kicserélik az irodák padlóburkolatának egy részét. Felújításra vár a balesetveszélyes udvari lépcsősor, valamint az iskolához tartozó, rendkívül rossz állapotú kerti tároló.
A nagy viharok idején több helyen beázott az épület, ezért szükségessé vált a tetőszerkezet átvizsgálása és a hiányzó szigetelés pótlása. Valószínűleg szintén valamelyik viharban megrepedt a kupola üvegteteje, a sérült elemeket napokon belül megjavítják. Az intézmény tisztaságának megőrzése érdekében tizenöt szemetest vásároltak, az esztétikus kivitelű hulladékgyűjtőket a központi kerengőben szerelik fel. A Városmajori Gimnázium egyébként is az élen jár a környezetbarát megoldások bevezetésében, hiszen évek óta két szelektív gyűjtőpontot működtet az épületben. Kicserélik az elhasználódott székeket is, a tervek szerint negyven új típusú tanulói palástszéket kap az iskola.
Felújítják a vizesblokkokat, kicserélik a konyha burkolatait, valamint új mellékhelyiséget alakítanak ki mozgássérültek számára az Arany János iskolában. Mivel az intézmény központi vizsgahelyként is működik, az épület földszintjét teljesen akadálymentessé teszik. Korábban már elkészült a bejárati rámpa, a nyár folyamán a labor és a főépület közötti lépcsőszakaszra mozgássérült-liftet építenek.
Nyari_felujitasok_az_oktatasi_intezmenyekben2Kisebb festési és karbantartási munkák várhatók a Tamási Áron iskolában, ahol az idő jobbra fordulásával végre megkezdődhetett az ökokert kialakítása. Az elképzelések szerint a tornacsarnok tetején és az épület körül tanösvények, pihenőszigetek várják majd a diákokat.
Jelenleg a Mesevár Óvoda felső kertjét használják a gyerekek, azonban a szeptembertől induló kiscsoportoknak a korosztályok elkülönítése miatt új játszórészre van szüksége. Mivel a kicsiket a játszóházi csoporttal együtt az alsó szinten helyezik el, a nekik való játszószereket a csoportszobákból közvetlenül elérhető udvarra telepítik.
Valamennyi eszköz fából készült, a rugós játékok, favonatok és csúszdák megfelelnek a szigorú uniós előírásoknak. A balesetveszélyes felületeket ütéstompító gumitéglával burkolják, a kert többi részét befüvesítik, a gyerekek legnagyobb örömére pedig itt is lesz tocsogó. Szintén gumiborítású lesz az épület közvetlen környezete, valamint kicserélik a bejáratok feletti nagyméretű napernyőket.
Az éves karbantartás keretében folyamatosan 32 fokos vizet biztosító vízkeverőket kap az intézmény, az ÁNTSZ előírása szerint újraburkolják a konyhát, illetve megszüntetik a heves viharok után megjelenő beázásokat. A szeptemberben induló két kiscsoport szobáiba vadonatúj bútorok, játékok és fejlesztőeszközök kerülnek.

mm.