Torvenyjavaslat_a_gyerekekert

Törvényjavaslat a gyerekekért

A hegyvidéki példából országos gyakorlat válhat: Pokorni Zoltán, a kerület országgyűlési képviselője két képviselőtársával együtt megteremtené a törvényi hátterét annak, hogy minden magyarországi diák az iskolai osztálykirándulások keretében legalább egyszer eljusson határon túli magyarlakta területekre. Azt is kezdeményezik, hogy iskolai emléknap legyen június 4-e, a trianoni békeszerződés aláírásának napja.

Határon túli magyar osztálykirándulási programról nyújtott be országgyűlési határozati javaslatot a Fidesz három országgyűlési képviselője, Pokorni Zoltán, Kövér László és Révész Máriusz. Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke sajtótájékoztatón jelentette be: 2013-ig pályázati támogatással valósulhatnának meg a határon túli magyar területekre szervezett osztálykirándulások, ezt követően normatív módon finanszíroznák a programokat. Azt is szeretnék, ha a jövőben a kormány támogatná a cserekapcsolatokat is, azaz a határon túli oktatási intézmények magyarországi látogatásait. A Hegyvidék országgyűlési képviselője hozzátette, megfontolásra javasolja, hogy az iskolák pedagógiai programjába is bekerüljenek majd ezek az osztálykirándulások.
Pokorni Zoltán közlése szerint elsősorban az általános iskolák felső tagozatosai és a középiskolások számára szervezett határon túli látogatásokhoz nyújtanának segítséget. A Hegyvidéken 2007 óta működik a határon túli osztálykirándulási program azzal a céllal, hogy a fiatalok ne csak a tankönyvek lapjairól ismerjék meg az elszakított részek történelmi emlékhelyeit és kulturális örökségeit. Mindezt azzal támogatja a kerületi önkormányzat, hogy magára vállalja a határon túli magyarlakta területekre kiránduló osztályok útiköltségét, így a szülőknek csak a szállásért és az ellátásért kell fizetni.
A határozati javaslat részeként június 4-e, a trianoni békeszerződés aláírásának napja a Nemzeti Összetartozás Napja lenne az iskolákban. Az indítványban szerepel még a Magyarság Házának a létrehozása, amely segítséget nyújtana az osztálykirándulások, az iskolai emléknapok megszervezéséhez, előkészítéséhez. A tervek szerint a 2012. december végéig a Terror Háza mintájára felálló pedagógiai-közművelődési intézmény a Kárpát-medence magyarságának történetével, jelenével, sokféleségével, politikájával is foglalkozna.

z.