Búcsú a Svábhegyen

A hagyományok, helyi szokások életben tartása a kisközösségek megmaradásának egyetlen záloga. Tudja ezt a Svábhegy XII. kerületi Német Kisebbségi Önkormányzat is, amely megalakulása óta főszervezője a pünkösdi búcsúnak. A Diana parkban az idén is háromnapos kézműves vásár, bajor sörsátor és gyermekprogramok várták az érdeklődőket. Pünkösdhétfőn az ünneplők megkoszorúzták a hazáért életüket áldozó hősök emlékművét.

Büszkén őrzik hagyományaikat a Svábhegy lakói, akik minden évben háromnapos pünkösdi búcsúval ünneplik a Szentlélek és a tavasz eljövetelét. A kerületi német kisebbségi önkormányzat megalakulásakor magára vállalta a szervezést, azóta a Diana parkban rendezik az ünnepséget – mondta el lapunknak Dicső Andrea. A kisebbségi önkormányzat elnöke kiemelte, a svábhegyi búcsú olyan közösségi esemény, ami közelebb hozza egymáshoz a kerület polgárait.
A szervezők nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a programok méltók legyenek a hagyományokhoz, ezért a kirakodóvásáron ezúttal is csak magyar termékeket kínáló árusok kaptak helyet. A sörsátorban elmaradhatatlan sramlizene és igazi sváb ízek fogadták a vendégeket. Gondoltak a gyerekekre is, számukra trambulint és légvárat állítottak fel a Jókai iskola sportudvarán.
Bucsu_a_Svabhegyen_-_buszkek_a_hagyomanyraPünkösdhétfőn, a szentmisét követően az első világháborús szobor előtt tartottak ünnepi megemlékezést, ahol Pokorni Zoltán köszöntötte az egybegyűlteket. A polgármester elmondta, a szobor története hűen tükrözi a magyarság elmúlt ötven évének állapotát. A 30-as években a világháború hőseinek emlékére állították, majd 1945 után lerombolták, hogy másfél évtizeddel később újra a helyére kerüljön.
„Szerencséje volt, mert a fiatal katona alakjában a szabadság megtestesítőjét látták az ország akkori elnyomói” – fogalmazott Pokorni Zoltán. Hozzátette: az ezredforduló óta a második világháború áldozatainak nevét is viselő szobor egy kisközösség összetartozását szimbolizálja, a Svábhegyen békében megférnek egymás mellett magyarok és a nemzetiségek képviselői. Úgy, ahogyan annak az egész országban lennie kellene. A polgármester külön megemlékezett a nemrég elhunyt Dicsőné Helmly Máriáról, aki majd két évtizeden át szervezte a német kisebbség programjait.
Pokorni Zoltán szerint végre eljött az idő, amikor a kerületek visszakapják a jogot, hogy maguk rendelkezzenek emlékműveikről. Különösen fontos ez a Hegyvidéken, ahol a múltban nem csupán a svábhegyi, hanem más, fiatalabb emlékművekkel is gondjai akadtak az aktuális hatalomnak. Mint mondta, az új országgyűlés a reményei szerint áldását adja arra, hogy nemzeti összetartozást jelképező szobraikat a főváros gyámsága nélkül is felállíthassák az önkormányzatok.

(m.)