Favágás a fogaskerekű vonalán

Befejeződött a fogaskerekű pályáját szegélyező zöldfelületek felújítása. A favágással is járó kertészeti munkákra azért volt szükség, mert az évek óta elhanyagolt, a sínek fölé belógó növényzet miatt veszélyessé vált a járat biztonságos üzemeltetése.

Tavaly ősszel kezdte meg a BKV a szerelvények biztonságos közlekedésére veszélyes növényzet ritkítását, valamint visszavágását a fogaskerekű közvetlen környezetében. A munkálatokat két részre osztották, májusban fejeződött be az Eötvös út és a városmajori végállomás közötti szakasz kertészeti felújítása.
Favagas_a_fogaskereku_vonalanAz elmúlt években kevesebb figyelmet fordított a BKV a fogas üzemi területéhez tartozó zöldfelületek fenntartására. Ezért fordulhatott elő, hogy a területen elszaporodtak a magoncokból, vadhajtásokból kifejlődő értéktelen fák és bokrok. Ennél is nagyobb problémát okozott, hogy átgondolt telepítés hiányában a fák egyre jobban belógtak a sínek, illetve az elektromos vezeték fölé, akadályozva ezzel a fogaskerekű közlekedését.
Rendszeresen előfordult, hogy viharokban, vagy erős fagyok idején fák és nagyobb ágak zuhantak a vasúti pályára, emiatt az elmúlt öv évben tíz alkalommal állították le hosszabb-rövidebb időre a menetrend szerinti forgalmat. Nagyobb baleset szerencsére nem történt, egy ízben azonban a sínekre dőlő fa megrongálta a fogaskerekű áramszedőjét.
A közlekedési cég 2009-ben úgy döntött, rendezi a területet, az ellenőrizetlen fakivágást azonban az önkormányzat ennek megkezdése előtt leállíttatta. A növényzet védelmében a kerület és BKV képviselői több bejárást tartottak, míg az önkormányzat kérésére a Főkert is felülvizsgálta korábbi szakvéleményét. Mindennek köszönhetően összesen negyven teljesen elszáradt fát és száz kis törzsátmérőjű vadhajtást vágtak ki a több kilométeres pályaszakaszon. Elvégezték az aljnövényzet ritkítását is, valamint mintegy félezer fát gallyaztak, illetve visszavágtak. Az ifjítás eredményeképpen a jövőben megfelelő irányba nőnek majd a lombkoronák.
Akadályozta a munkákat, hogy a kertek végében több helyen nagy mennyiségű hulladék halmozódott fel: az elszáradt karácsonyfákat, tujákat, illetve kommunális hulladékot a kertészek elszállították. A kinyert faanyagot újrahasznosítják, a tüzelésre alkalmas feldarabolt rönköket a kerület szociálisan rászoruló, fával tüzelő polgárainak ingyen kiszállítja az önkormányzat a fűtési idény előtt.
Aprítógép segítségével a helyszínen dolgozták fel a kisebb ágakat, a keletkező mulcsot pedig szétterítették a fák között. A természetes körforgásba visszakerülő apríték a remények szerint hozzájárul a növényzet gyors megújulásához.

mm.