Fovarosi_lomtalanitas_-_keruleti_csatater

Fővárosi lomtalanítás – kerületi csatatér

Elkerülhetetlen, hogy lomtalanítás idején minden évben csatatérré változzon a kerület, az elszórt hulladékot szanaszét fújja a szél, és a kirakodásra váró, gyakorlatilag az utcán élő emberek napokon át háborgassák a lakókat? A Hegyvidéki Önkormányzat szerint nem: a kerület képviselői megváltoztatnák a jelenlegi rossz, fővárosi szervezésű lomtalanítási rendszert – ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményeztek a Fővárosi Közterület-fenntartó vezetőivel.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. tavaly óta nem a sajtó útján, hanem levélben értesíti a lakókat a lomtalanítás időpontjáról, hogy ne lepjék el és túrják szét a „lomisok” a kirakott kacathalmokat. Az FKF igyekezete ellenére azonban a lomokkal üzletelők továbbra is tudják, mikor és hol lesz kipakolás. Sőt, az információ gyakran előbb jut el hozzájuk, mint a lakókhoz: az itt élők sokszor nem is a hírlevelekből, hanem onnan értesülnek az akcióról, hogy az utcán tanyát vernek a guberálók, gyakran már a lomtalanítás kijelölt időpontja előtt egy héttel.
Számtalan lakossági panasz érkezett az önkormányzathoz a lomtalanítással kapcsolatos gondok miatt – tudtuk meg a polgármesteri kabinet vezetőjétől. Váczi János lapunknak elmondta: a hegyvidékiek többségét nagyon zavarja, hogy az utcákat, tereket a lomok szétdobálásával csatatérré változtatják, és azok az emberek, akik napokon át várják a kirakodást, a közterületeken élnek, gépkocsikban alszanak, itt végzik dolgukat. Sokan félnek tőlük, több szülő is jelezte, hogy ezekben a napokban nem merik kiengedni az utcára gyermekeiket.
Az önkormányzat kérésére a lomtalanítás idején fokozottabban jelen vannak az utcákon a rendőrök és a kerületi közterület-felügyelők, ám a rendszer hibájából adódó problémákat ők sem tudják megoldani. A kabinetvezető kiemelte, a lomok elvitelét a fővárosi önkormányzat megbízásából az Fővárosi Közterület-fenntartó végzi, így kettejük feladata lenne, hogy megteremtsék a gyűjtés és az elszállítás kulturált feltételeit.
Az önkormányzat tárgyalásokat kezd az FKF vezetésével, hogy alapjaiban alakítsák át a rendszert. Olyan megoldást szeretnének közösen kidolgozni, amely révén jövőre már megszűnhetnek a lomtalanítással együtt járó köztisztasági és közbiztonsági anomáliák a Hegyvidéken.

z.