Hegyvideki_olimpia_gyerekeknek7

Hegyvidéki Olimpia gyerekeknek

Tógába öltözött, az ókori görög városállamok zászlai alatt gyülekező gyerekekkel telt meg a TF Csörsz utcai sporttelepe. Az évezredes hagyományokat felidéző első Hegyvidéki Olimpián nyolc önkormányzati fenntartású kerületi iskola tizenegy csapata vett részt.

Hegyvideki_olimpia_gyerekeknek1Az ókori görög játékok hangulatát és kellékeit idézte meg az első Hegyvidéki Olimpia. A tógába öltözött gyerekek osztályonként egy-egy tanulmányaikból már megismert görög városállam, illetve történelmi helyszín nevében mérték össze erejüket és ügyességüket az alkalomra kialakított sportpályán. Az egymással versengő iskolásoknak köszönhetően életre kelt Argosz és Spárta, a két ősi ellenfél, Athén, Attika prefektúra fővárosa, az egykor a világ közepének kikiáltott Delphoi, Ithaka, Odüsszeusz szigete, az ókori Hellász egyik legerősebb állama, Korinthosz, a nagy perzsa-görög háborúból ismert Marathon, a Földközi-tenger partvidékét gyarmatosító Milétosz, a pelloponészoszi Mükéné, a Ciceró szerint legnagyobb és mind közül a leggyönyörűbb görög város, Szirakúza, valamint a rövid ideig az egész görög világot irányító Théba szelleme.
Hegyvideki_olimpia_gyerekeknek2A Hegyvidéki Önkormányzat kiemelten támogatja a kerületi iskolások testedzését elősegítő kezdeményezéseket. Már a tanterv része a felmenő rendszerben nemrégiben bevezetett mindennapos testnevelés, míg május utolsó hétvégéjén a XII. kerületi Szabadidősport Központ szervezésében megrendezték az első Hegyvidéki Olimpiát. Az ötödik osztályos diákok számára hagyományteremtő szándékkal kiírt verseny célja, hogy a tanulók testközelből ismerkedjenek meg az ókori játékok versenyszámaival, átérezzék ennek hangulatát, és megtapasztalják az olimpiai eszme, a fair play szellemét.
Hegyvideki_olimpia_gyerekeknek6Az olimpiák történetét idézte fel a versenyzőket köszöntő Pokorni Zoltán. Háromezer évvel ezelőtt a sok háborút, csatát megélt görögök úgy döntöttek, az istenek színe előtt egyenlő feltételek mellett is megküzdenek egymással. Ekkor alakultak ki azok a sportágak, amelyeket aztán ezer évig űztek. Később Coubertin báró elevenítette fel az olimpiai játékokat.
A polgármester hozzátette: ma nincs győztes és vesztes, a lényeg, hogy a résztvevők próbára tegyék magukat a sportpályán, így tisztelegve a régiek és az olimpiai eszme előtt. „Coubertin szerint az olimpiai játékok a boldogság szinonimája, hiszen mindenki számára lehetőséget ad a győzelemre” – emelte ki a megnyitón Jakabháziné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára.
A köszöntők után Papadimitriu Athina magyarul és görögül felolvasta az olimpiai himnusz szövegét, majd Pokorni Zoltán és a helyi oktatási bizottságot vezető Fonti Krisztina tükrök segítségével meggyújtotta az olimpia lángot. Az ünnepi alkalomhoz méltó módon a gyerekek Vári Attila olimpiai bajnokkal közösen mondták el a sportszerű küzdelemre buzdító esküt.

Hegyvideki_olimpia_gyerekeknek4A viadal a fáklyás váltóval vette kezdetét, a programban 1500 méteres maratoni táv, kislabdadobás, távolugrás, sprint- és váltószámok, valamint az ókori játékokat idéző birkózás szerepeltek. Különleges élményt jelentett, hogy a verseny idején a Solti György Zeneiskola zenekara eredeti ókori, illetve görög darabokat adott elő.
A jól megérdemelt díjak átadása előtt az iskolák pedagógusai értékelték a gyerekek teljesítményét. Végezetül a szervezők gazdag lakomával vendégelték meg valamennyi résztvevőt.

Em