Kozellenseg_a_parlagfu

Közellenség a parlagfű

A jó idő beköszöntével kezdetét vette a sokak életét megkeserítő allergiaszezon, ilyenkor számos növény pollenje kerül a levegőbe. Ezek közül az egyik legagresszívabb a parlagfű. Irtását törvény szabályozza, amelynek megszegése komoly pénzbüntetéssel jár.

Egyre nagyobb gondot okoz egészségügyi és gazdasági szempontból is a parlagfű jelentős elszaporodása. A gyomnövény egészségkárosító hatása miatt a fővárosban is növekszik az allergiások és asztmások száma.
A növény áprilisban kezd tömegesen csírázni, majd nyáron intenzív növekedésnek indul. Minden egyes szál nyolcmilliárd virágporszemet termel, pollenjei a légutak nyálkahártyáját ingerlik, valamint szemgyulladást okoznak. A parlagfű ellen gyomlálással, kaszálással, vegyszeres gyomirtással lehet védekezni, azonban az utóbbit csak olyan helyen szabad alkalmazni, ahol ez embereket – főként a gyerekeket – semmilyen módon nem veszélyezteti. Mivel a parlagfű zárt növénytakaró mellett nem nő, jól fejlődő növényzet telepítésével, fűmagvetéssel, illetve gyep telepítésével kiszorítható.
A parlagfűirtással kapcsolatban 2008. szeptember 1-jétől az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény rendelkezik. Ennek értelmében a földhasználó köteles június 30-ig az ingatlanon megakadályozni a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani ezt az állapotot. Külön felszólítás nélkül mindenkinek kötelessége elvégezni a mentesítést a megjelölt időpontig. Aki ennek nem tesz eleget, pénzbüntetésre számíthat.
A húszezer és kétmillió forint közötti növényvédelmi bírságot a fertőzött terület és a fertőzöttség mértéke alapján szabhatja ki a hatóság. Felső határa külterületeken 5 millió, belterületi telkek esetében 750 ezer forint. Belterületen az önkormányzat jegyzője, külterületen a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal bírságol, illetve a védekezés költségeit is továbbterheli a földhasználóra.
A Hegyvidéki Önkormányzat a saját fenntartásában lévő területein rendszeresen és célzottan végzi a kaszálásokat, ám a magáningatlanok parlagfű-fertőzöttsége elleni védelemről a tulajdonosnak kell gondoskodnia. Az egészséges környezet biztosítása érdekében továbbra is közös cél a parlagfű elszaporodásának és terjedésének megakadályozása. Ezt azt jelenti, hogy senki sem veszélyeztetheti mások egészségét pusztán tulajdonosi jogaira hivatkozva.
A Hegyvidéken élők többnyire eleget tesznek a parlagfűirtással kapcsolatos törvényi előírásoknak. Nem véletlen, hogy az elmúlt évben mindössze egy alkalommal kellett kényszerkaszálást elrendelni a kerületben.
A térség gyakorlatilag fertőzésmentes. Sok telefonáló bejelentése félreértésen alapul, a parlagfüvet más gyomnövényekkel, például a kevésbé allergén fekete ürömmel téveszti össze. A polgárok a kerület ingyenesen hívható zöldszámán (06-80-200-970), illetve a 224-5900/392-es telefonszámon Péter Mihálynak jelezhetik, amennyiben a Hegyvidék területén bárhol parlagfüvet találnak.

mm.

A parlagfűirtás iránt érdeklődők a www.fvm.hu internetes oldalon tájékozódhatnak bővebben.
 

A parlagfű (Ambrosia Elatior)

Az eredetileg Amerikából származó, akár két méteresre is megnövő növény levelei jellegzetesen szeldelt formájúak sűrűn szőrözöttek, színük sötétzöld, fonákjuk szürkészöld. A fészkes virágzatúak családjába tartozó egynyári gyomnövény kedveli a napos, száraz helyeket, elsősorban az elhanyagolt telkeken, illetve az utak, árkok mentén jelenik meg. Gyorsan megtelepszik a korábban gondozott, majd a művelésből kivont, parlagon hagyott területeken, és július közepétől szeptember végéig virágzik. Magyarországon jelenleg a művelés alatt álló 6,5 hektár földterületből közel 5 millió hektáron fordul elő parlagfű, ebből 700 ezer hektár számít fokozottan fertőzöttnek. Egyetlen tő parlagfűről egy év alatt 40 ezer mag is beérhet, melyek a földbe kerülve harminc éven át csíraképesek. Példányonként képes akár 8 milliárd pollent termelni, ezzel a légúti allergiás érzékenységek és betegségek fő okozója. Hazánkban első példányát 1920-ban Kaposvár közelében találták.