Az inkontinencia betegség

Közel nyolcszázezren küzdenek az inkontinenciával, miközben alig százhúszezren fordulnak problémájukkal szakemberhez. A többiek nem teszik, mert szégyellik, holott a vizelet-visszatartási zavar megfelelő gyógyászati segédeszközzel, intim tornával kezelhető.

Az inkontinenciában szenvedő beteg megfelelő kezelés, illetve életmód mellett az egészségesekhez hasonlóan élhet – mondta el Dopitáné Éva egészségnevelő a Virányosi Közösségi Ház egészségvédő klubja legutóbbi előadásán. Az inkontinencia fajtáit a tünetek alapján öt csoportba sorolják, így beszélhetünk stressz, késztetéses, túlfolyásos, funkcionális vagy kevert inkontinenciáról.
A nők életének és egyúttal testének is egyik legtörékenyebb és legmeghatározóbb időszaka a klimax. Az ilyenkor kialakuló tünetek lehetnek koraiak, középtávúak és későiek. A legjellemzőbb középtávú tünet az inkontinencia, nemzetközi adatok szerint a 45 év feletti korosztály 18-35%-a küzd vele. Vizelettartási panasz nem csak a változás korában vagy idősebb nőknél jelentkezik, azonban ebben az életciklusban a menopauza kísérő jelenségei hozzájárulhatnak a tünetek kialakulásához.
A változás korában a záróizmok, a medencefenék tartóizmai megereszkednek, a szabályozatlan hormonális állapot következtében a kötőszövet gyengülhet, ami súlyosbíthatja a hólyag instabilitását. Vizelettartási probléma azonban gyakran csak átmeneti tünetként jelentkezik, és megfelelő odafigyeléssel, életmódunk megváltoztatásával sokat tehetünk azért, hogy mérsékeljük a kellemetlenségeket. Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy testünket karbantartsuk, elkerüljük az elhízást, hiszen a szélsőségesen magas testsúly és az inkontinencia kapcsolata ma már közismert – a túlsúlyos emberek kilencven százaléka szenved ebben az igen kellemetlen betegségben.
Kezdjünk valamilyen nem túl nagy megterhelést igénylő sportba – ajánlotta a szakember –, az úszás, futás, kocogás, kirándulás, kerékpározás mellett hasznos tevékenység lehet a tánc, torna és a séta is. A betegek gyakran úgy védekeznek a vizelési inger ellen, hogy megvonják maguktól a folyadékot, ez azonban rendkívül káros: húgyúti fertőzésekhez, székrekedéshez, kiszáradáshoz vezethet. Amennyiben lehet, kerüljük a koffein és az alkohol fogyasztását, mert ezek is irritálják a hólyagot. Az erős fűszerekkel ugyanez a helyzet, ezért törekedjünk a fűszerszegény étrendre.
Ma már hazánkban is köztudott, hogy a gát-, a záró- és a medencefenék-izmok tréningje – köznyelvi megnevezéssel az intim torna – az inkontinencia egyszerű, konzervatív (nem műtéti) terápiája, gyógymódja és egyben a megelőzés eszköze is lehet. Hatékony az elektromos kezelés is, amit egy olyan speciális szék segítségével végeznek, amely a gátizmokat stimulálja.
Az intim torna elsősorban azoknak ajánlott, akiknek gyenge az izom- és kötőszöveti rendszere, vagy az elváltozás a szülés alatt következett be. Sikeresen alkalmazható változó korban, az állandó ülő, vagy nehéz fizikai munkát végzők esetében, de segít a krónikus köhögéstől szenvedőknek is. A torna megkezdése előtt mindenképpen szakemberhez kell fordulni, mert a tünetek hátterében többféle probléma is állhat.

mm.