Sakksikerek a fiataloknál

Újabb sikert ért el az Istenhegyi úton működő Tabáni Spartacus sakk-klub. A Szombathelyen megrendezett Magyar Köztársaság Rapid Korcsoportos Nemzeti Sakkbajnokságon a Virányos Általános Iskola diákja, Telek Zsigmond aranyérmet szerzett.

Sakksiker_a_fiataloknalHagyományosan pezsgő sakkélet jellemzi a XII. kerületet, az iskolákban és a Hegyvidéken működő egyesületekben több száz gyerek ül le naponta a kockás tábla elé. A sportág népszerűségét mutatja, hogy a diákolimpián az atlétika után a sakkversenyekre jelentkeztek a legtöbben.
Az iskolák egy részében ráadásul az alsós osztályoktól kezdve a tanterv keretében tanítják a sportágat, így nem csoda, hogy a hegyvidéki gyerekek egyre jobb eredményeket érnek el az országos versenyeken. Ez történt a Magyar Köztársaság Rapid Korcsoportos Nemzeti Sakkbajnokságán is, ahol a nyolc év alatti fiúknál Telek Zsigmond aranyérmet szerzett, Kozák Ádám pedig a dobogó második fokára állhatott fel.
Szintén a hegyvidéki Tabáni Spartacus színeiben indult a tizennyolc év alatti lányok között második Tanács Anna és a tizennégy évnél fiatalabb fiúk korcsoportjában 10. helyet elérő Vitályos Márton. Hamarosan újabb megmérettetés vár a sakkozókra, ugyanis a nemzeti bajnokságot megnyerő versenyzők, köztük Telek Zsigmond képviseli Magyarországot a július 6–12. között Szabadkán megrendezésre kerülő korcsoportos Rapid Sakk Európa Bajnokságon.
A hegyvidéki ifjú sakkmester akár meglepetést is okozhat, hiszen a versenyzők teljesítményét mérő Élő-pontszáma alapján korcsoportjában az európai ranglistán a harmadik helyen áll. Telek Zsigmondnak fiatal kora ellenére nem a mostani az első sikere. Bár csupán 2009 őszén kezdett el komolyabban foglalkozni a sportággal, már megnyerte a XII. kerületi Sakk Diákolimpiát, a Budapesti Sakk Diákolimpián pedig harmadik lett, ezzel jogot szerzett az Országos Sakk Diákolimpián való indulásra, ahol … lett.

(em.)