Séta a kórházban

Tavaly kezdődött a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény által szervezett rendezvénysorozat, melynek során évente öt alkalommal különböző városrészeket, intézményeket járhatnak be az érdeklődők szakavatott vezetők segítségével. A legutóbbi séta a Szent János Kórházba vezetett, ahol dr. Katona József főorvos volt a kalauz.
A szájsebészeti osztály vezetője évtizedek óta foglalkozik az egészségügyi intézmény múltjával, így a résztvevők alaposan megismerhették az idén háromszáz éves kórház történetét. A régi Szent János Kórház egykor a mai Széna tér területén állt, majd egy uralkodói látogatás miatt kezdték el építeni a jelenlegi épületet.
Az intézmény kápolnáját a rendszerváltást megelőzően raktárként használták, ám napjainkban új életre kelt, ismét miséket és istentiszteleteket tartanak ott. A kórház különböző pavilonjai között egyaránt találhatók természeti értékek és műalkotások, ezek históriája mellett Katona József az egyes osztályokról, épületekről is mesélt. A kétórás séta egy még meg nem nyitott kiállítótérben ért véget, ahol a tervek szerint az orvoslás és betegápolás múltjával ismerkedhetnek meg a látogatók a későbbiekben.
Seta_a_korhazbanSzámos olyan történet hangzott el – például a kórházbeli eseményekről a második világháborúban –, amelyekről a különböző könyvek oldalain alig találni feljegyzéseket. A hasonló helytörténeti séták azért is egyre népszerűbbek, s azért kíváncsiak mind többen lakóhelyük múltjára, mert azzal a helyszíneken megismerkedni sokkal érdekesebb és szemléletesebb, mint „csak” olvasni róla.

B. A.

 A következő séta július 3-án, szombaton lesz, ekkor a Rendőrtiszti Főiskola épületeit járhatják be a látogatók.