Aradon járt a művésztelep

Nagyvárad után ezúttal Aradon nyílt kiállítás a 2009-es Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepen készült alkotásokból. A válogatás a többi között a XII. kerület nevezetességeiből ad ízelítőt az erdélyi közönségnek.

Ünnepélyes keretek között nyitották meg Aradon a 2009-es Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep kiállítását. A mostani a második erdélyi bemutatkozás, hiszen a válogatott képekkel korábban Nagyváradon már találkozhattak az érdeklődők.
A tárlatot méltató Lovas Pál alpolgármester elmondta, a művésztelepen minden évben más témát dolgoznak fel az alkotók. Tavaly a mozgás élményének ábrázolása volt a feladat, és az elkészült munkákban a kerület jelképei, a Libegő, a fogaskerekű is szerepet kaptak.
Az alpolgármester szerint számos különleges megoldás született, mind az egyéni művészi ars poetica megnyilvánulásai. Kiemelte: képzőművészeti értékei mellett legalább annyira fontos a művésztelep kohéziós és közösségépítő ereje. Tavaly hat országból tizennyolc alkotó jött el, hogy otthonról hozott látásmódjával, sajátos nemzeti karakterével gazdagítsa a hegyvidéki kulturális életet. Bár a résztvevők többsége magyar, sokan vannak közöttük olyanok, akik a hazától távol, más országban élnek. Számukra talán a külföldieknél is fontosabb, hogy bemutathassák az itthoniaknak magyarságukat. A nemzeti karakter tehát különös jelentőséggel bír, hiszen ez tesz mindnyájunkat Európa polgáraivá. Olyan polgárokká, akiknek van nyelvük, zenéjük, képzőművészetük, és persze szokásaik, hagyományaik – hangsúlyozta az alpolgármester.
Európa és ezen belül különösen a közép-európai régió rendkívül sokszínű. Éppen ezért ahhoz, hogy a népek igazán megismerhessék egymást, nyitottá kell tenni a lelkeket, szabaddá az országhatárokat, mert ez teszi képessé a közösségeket arra, hogy legyőzzék magukban a másokkal szemben táplált gyanakvást, rosszindulatot és elzárkózást – emelte ki Lovas Pál. Mint mondta, a népek kultúrája érték, amit éltetni és erősíteni kell, s hozzáférhetővé tenni mindenki számára. Talán így elkerülhető, hogy legyőzzön minket a globalizmus értéktelensége. Ezt a célt szolgálja a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep vándorkiállítása is, amely átlépte az országhatárt, hogy hidat verjen a népek között.

mm.

Aradon_jart_a_hegyvideki_muvesztelep
Siska-Szabó Hajnalka festőművész, Bognár Levente (Arad alpolgármestere), Lovas Pál, Breznay András, a művésztelep vezetője és Ujj János újságíró, az aradi képzőművészek elnöke