Hegyvidéki összefogás az árvízkárosultakért

Iskolák, óvodák, civil és politikai szervezetek, rendvédelmi szervek és sok segíteni akaró hegyvidéki lakó egy emberként mozdult meg, hogy valamilyen módon támogassa a májusi tragikus árvizek károsultjait. Az adakozási kedv nem csökkent: az alábbiakban az előző számunk megjelenése óta történt újabb segítségnyújtási akciókat összegeztük.

A Svábhegyi Bölcsődében ruhákat gyűjtöttek az árvízkárosultak javára. A felhíváshoz csatlakozott a másik két önkormányzati bölcsőde is, a Krisztinavárosi, illetve a Zugligeti. Tizenöt zsáknyi ruha gyűlt össze, valamennyit a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak adták át, amely gondoskodott az elszállításról. A Svábhegyi Bölcsőde dolgozói a „Magyar Bölcsődék Egyesülete együttműködve a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével az árvízkárosult észak-magyarországi bölcsődék, bölcsődei dolgozók megsegítésére” elnevezésű felhívás pénzadomány-gyűjtéséhez is csatlakoztak.
A KIMBI Óvodában egy hétig gyűjtöttek ruhákat, játékokat, elektromos gépeket. A szülők és a dolgozók is hoztak adományokat, amelyeket az önkormányzat szállított el. A Mackós Óvodában úgyszintén egy héten keresztül gyűltek az adományok, amelyeket a HÁGO Kft. vitt el. Augusztusban Szendrőről és Edelényről tizenkettő, iskola előtt álló óvodást fogadnak egy hétre az intézményben. Busszal mennek értük, és a teljes ellátásukat fedezik az óvodai alapítvány, illetve szülői adományok segítségével.
A Normafa Óvodába a kerületi felhívás után sok adományt, leginkább ruhaneműt, takarót, törölközőt, kisebb háztartási gépet vittek a szülők, az Orbánhegyi Óvodában ruhákat, játékokat, elektromos gépeket (számítógépet, nyomtatót) gyűjtöttek, ezeket az önkormányzat szállítja el. A Süni Óvodákban kitették az önkormányzat felhívásáról szóló plakátokat, így a szülők közvetlenül a gyűjtőhelyekre viszik az adományokat, mivel az óvodában a helyszűke miatt nem megoldott a raktározás. Egy hétig gyűjtöttek a Táltos Óvodában, a ruhákat, tisztítószereket innen is a HÁGO Kft. szállította el.
A Városmajori Óvodákban szintén kiragasztották a plakátokat, a dolgozók és a szülők több zsák és doboz ruhát, játékot, kisebb háztartási gépet gyűjtöttek össze. A Zugligeti Óvoda is csatlakozott az önkormányzat felhívásához, itt leginkább ruhákat, ágyneműket, takarókat hoztak a szülők.
A kerületben működő nem önkormányzati fenntartású óvodák is kivették részüket a gyűjtésből. A Bíró Utcai Óvoda és Bölcsőde nevelőtestülete kiállítást rendezett a külön erre az alkalomra készített gyermekrajzokból, a szülők a gyermekmunkák kapcsán adakozhattak az árvízkárosultak javára. Az így összegyűlt összeget csekken továbbítják.
Az ELTE Gyakorló Óvoda a sajókazai gyerekek számára gyűjtött adományokat: ruhaneműk, játékok, tartós élelmiszerek érkeztek. A Pingvin Nemzetközi Óvodában a dolgozók pénzadományok, illetve tárgyak gyűjtését kezdeményezték, amihez a szülők is csatlakoztak. Az óvodai eszközökből felajánlották a már nem szükséges, de még használható tárgyakat. Az adományokat az önkormányzathoz juttatják el.

Hegyvideki_osszefogas_az_arvizkarosultakert1

Az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban kijelöltek egy termet, ott adhatta le mindenki az adományait. A szülők, a tanulók, valamint az iskola pedagógusai, egyéb munkatársai folyamatosan hozták a károsultaknak szánt értékeket. „Iskolánkra jellemző, hogy összefogunk és segítünk, ha arra van szükség, így történt ez a pusztító árvíz után is” – mondta lapunknak Patkó Lajos igazgató.
A Kós Károly iskolában játékok és ruhák gyűltek össze, amelyeket az önkormányzat teherautón szállított el. A Németvölgyi Általános Iskola szintén csatlakozott az önkormányzat gyűjtési akciójához: ruhaneműt, ágyneműt, fertőtlenítőszert, használható háztartási gépeket vittek az intézménybe. Felhívták a figyelmet a gyűjtőhelyre, ahová az adományozók a nagyobb háztartási gépeket szállíthatták. A Tamási Áron iskolában a pedagógusok és a szülők leginkább ruhaneműket, tisztítószereket ajánlottak fel. Harminc rászoruló gyermeket fogadnak majd a szántódi önkormányzati táborban augusztusban, aminek a szervezése jelenleg folyamatban van.
A Városmajori Gimnázium az elsők között segített az árvízkárosultaknak, amiről előző lapszámainkban részletesen olvashattak. A többszöri adománygyűjtés után a kerület gyűjtési akciójához is csatlakozott az intézmény, a felajánlásokat az iskola dísztermében várták. A Virányos Általános Iskolában ágyneműket, ruhákat gyűjtöttek. Ők huszonöt szendrői gyermeket táboroztatnak ingyenesen júliusban, egy hétig, szintén Szántódon.
A Zugligeti Általános Iskola a gyűjtésen túl (tisztítószerek, takarók stb.) harminc sajóládi gyermek és két kísérő nyaraltatását vállalta július 5–11-ig. A vendégeknek programokat szerveznek, teljes ellátást nyújtanak, amiben pedagógusok, szabadidő-szervező, diákok, szülők (felajánlásokkal) vesznek részt.

A KDNP XII. kerületi szervezetének tagjai több mint 100 000 forintot gyűjtöttek össze, amit személyesen szándékoznak eljuttatni Edelénybe vagy egy árvíz által sújtott másik kis községbe.
Az MSZP XII. kerületi szervezete kér mindenkit, aki a károk enyhítésében részt kíván venni, hogy adományait – tartós élelmiszereket, tisztítóeszközöket, ruhaneműket, használati tárgyakat – a Kiss János altábornagy utca 42–44. alatti MSZP-irodába vigye be. A felajánlásokat hétfőtől péntekig 14–18 óráig várják. Aki pénzzel szeretné segíteni a károsultakat, az Árvízkárosultakért Alapítvány számlaszámán – UniCredit Bank, 10918001-00000071-82090003 – teheti meg.

Hegyvideki_osszefogas_az_arvizkarosultakert2

Zenészek, előadók, civil szervezetek fogtak össze a bajba jutott kutyákért és állatmenhelyekért. A Szabad Tér Színház, a Vigyél Haza Alapítvány, a Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület, valamint a Felelős Állatbarátok Egyesülete koncertet szervez, amely július 8-án 20 órakor kezdődik a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A fellépők: Zorán, Keresztes Ildikó, Gerendás Péter, a Pa-Dö-Dő, az Irishfeet és a Bloomhorne együttes, Szekeres Attila és Balázs Gergely. A rendezvény védnöke: Keveházi Krisztina, az Operaház magántáncosa.
A jegyek megvásárolhatók a www.szabadter.hu oldalon, illetve a színpad jegypénztárában és a szokásos jegyértékesítő helyeken. Jegyárak: 3000 és 2000 forint/db.
Pénzadományát bárki eljuttathatja a 11714006-20446624 számlaszámra. További segítséget az SMS Adomány-vonalon, az 1784-es számon fogadnak.