Megérett a meggy

Vitaminjai és savai egy sereg bajra gyógyírt jelentenek. Segít a meghűléses betegségek kikúrálásában, a légzőszervek gyógyításában, közismert a belekre és az emésztésre gyakorolt jó hatása. De a meggyet elsősorban nem ezért szeretjük, hanem mert finom, ráadásul sokféleképpen felhasználható.

A meggy őse a vadmeggy, őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, de Európában és csaknem mindenütt előfordul. Már Kr. e. 300 táján ott piroslott a görögök tányérján, és népszerű volt a perzsák, illetve a rómaiak körében is.
A középkorban a hazai szőlőket szegélyező gyümölcs volt, bort és pálinkát főztek belőle. Első írásbeli előfordulása a XIII. századból származik. Ősi magyar meggyfajta az aratómeggy, a pipacsmeggy, a korpádi meggy és a halyagmeggy.
A XVII. században terjedtek el hazánkban a nemesített fajták, a spanyol- és a cigánymeggy – utóbbinak fontos szerepet tulajdonítanak a híres Pándy meggy kifejlesztésében. A Pándy meggy eredete homályos, de a szájhagyomány szerint e kiváló hazai fajtát a múlt század derekán egy Pándy nevű huszárkapitány debreceni kertjében termesztette magról. A legjobb meggyeket ma Pest megyében Pándon, Budaörsön és Albertirsán, távolabb Kecskeméten, Kiskunhalason, Nagykőrösön, Cegléden és Szentesen találjuk. A (szabolcsi) újfehértói fürtös meggy egyenesen hungarikumnak számít.
A csonthéjas magvú, sötétpiros bogyó vitathatatlan előnye, hogy kisebb növésű fán is megterem, ellentétben a cseresznyével. Gyümölcsei két-három hétig fenn maradhatnak anélkül, hogy felrepednének. Emiatt könnyebb leszedni, mint a cseresznyét. Virágzás idején a növény akár díszfának is beillik. Amúgy jó minőségű bútorfa, levele és gyümölcskocsánya pedig gyógyszeralapanyag. A meggy sokféleképpen tartósítható, friss fogyasztásra, befőzésre, mélyhűtésre, lé és bor készítésére egyaránt alkalmas.
Akár orvos is felírhatná, mert vitaminjai és savai egy sereg bajra gyógyírt jelentenek. Vitamin- és ásványianyag-összetétele hasonló a cseresznyéjéhez, kivéve, hogy majdnem tízszer annyi A-vitamint és jóval több szerves savat tartalmaz. A B-vitaminok minden fajtája megtalálható benne, és gazdag C-vitaminban is.
Mélybíbor külseje elárulja, hogy leve értékes antioxidáns színanyagokat rejt. A friss meggy nemcsak bővelkedik gyümölcssavakban, hanem jelentős gyümölcscukor-tartalommal is bír. Tetemes mennyiségű vasat, kalciumot, foszfort és magnéziumot is találni benne. Mindennek megfelelően serkenti a vérképzést, amivel a máj és a vesék munkáját segíti, szívbarát, és az idegek működését is jótékonyan befolyásolja. Emellett segít a meghűléses betegségek kúrálásában, a légzőszervek gyógyításában.
Közismert a belekre és az emésztésre gyakorolt jó hatása. Savai a legmakacsabb székrekedést is megszüntetik, tisztítják a beleket. Sok gyümölccsel ellentétben frissen fogyasztva sem puffaszt, sőt, inkább enyhíti az ilyen panaszokat.
A meggynek nemcsak a húsát, de a szárát, levelét, magját, gyantáját, fáját, sőt még a pollenjét is lehet hasznosítani, ezért a frissen szüretelt, vagy megbízható helyről vásárolt gyümölcs minden „porcikáját” érdemes eltenni. Száraz gyógyteakeverékek alkotóeleme lehet, segíti a vizeletkiválasztást. A leveléből készült tea kiváló köhögéscsillapító, de láz és idegesség ellen is ajánlatos kortyolgatni. A meggy levelét egyébként korábban nemcsak teának fogyasztották, dohánylevél helyett is elfüstölték. Magját a rákos betegségek elleni küzdelemben hasznosítják, ugyanis B17-vitamin-tartalma gátolja a sejtek rákos elváltozását.
E nyári gyümölcs népszerűségét számos helységnév (Meggyasszó, Meggytó, Somogymeggyes) és családnév (Megyesi, Medgyes) is tanúsítja.

(Járay)

Fahéjas-rumos meggytorta

Nincsen abban semmi megvetendő, ha konyhakész vagy félkész, felhasználásra előkészített élelmiszert vagy alapanyagot vásárolunk. Mindig ügyeljünk, hogy jó minőségű, érvényes szavatosságú, adalékanyagot lehetőleg nem tartalmazó, márkás, bevált terméket vegyünk. Vásároljunk egy doboz gyümölcstorta alapport, amely tészta- és krémport tartalmaz. A tészta alapport dolgozzuk össze 7 deka margarinnal, simítsuk el egy közepes tortaforma aljára, és tegyük a hűtőszekrénybe, amíg a többi hozzávalóval vagyunk elfoglalva.

Megerett_a_meggy_1Keverjünk össze 4,5 deci meggylevet, fél deci rumot és 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéjat a krémporral, és gépi habverővel vagy robotgéppel keverjük krémmé. A könnyű krémbe beleforgatunk 25 deka kimagozott friss meggyet (ha nincs idénye, a kompót is jó), óvatosan összeforgatjuk a krémmel, és az egészet a hűtőszekrényben tartott tortaformában várakozó tésztaalapra kanalazzuk, majd elsimítjuk. Újból a hűtőszekrénybe tesszük, kb. 2-3 óra hosszára. Szórjuk meg a tortát készen kapható csokoládéreszelékkel. Verjünk fel 2 deci tejszínt kemény habbá, és tálaláskor ezzel díszítsük. Nyomkodjunk a torta szélére körben habzsákból apró halmokat, és ültessünk rájuk 1-1 kimagozott meggyet.

 

A meggyfa nyári metszése

A meggyfa aránylag kicsi, de nagyon sok gyümölcsöt terem, ami nagyon legyengíti a fát, és nedves, hideg talajon fogékony lesz különféle betegségekre (pl. a mézgásodásra). Rendszeres metszéssel ezek a hátrányok elháríthatók. A fő termőkorban elegendő egy közepes mértékű ritkítás, hogy erős, új hajtások fejlődjenek, és a gyümölcsnagyság, valamint a terméshozam között kedvező egyensúly alakuljon ki. A metszett koronában egy termés felett hat nagy, a metszetlenben négy kisméretű levél fejlődik. Vigyázni kell azonban, hogy nagyon ritka ne legyen a korona! Míg a fiatal fák csak kismértékű metszést igényelnek, korukkal arányosan ezt fokozatosan szükséges növelni. A legjobb metszési időpont augusztus vége. A nyolcadik-tizedik évtől nem tanácsos hagyni nagyobbra nőni a meggyfa koronáját. A vezérágak csúcshajtását ezért minden évben az előző évi fás részig kell visszavágni. Aki nagyméretű gyümölcsöt szeretne szedni, rendszeresen ritkítson. A nyári trágyázás fokozza a fák ellenálló képességét és télállóságát.

(Forrás: www.tuja.hu)