Önkormányzati szövetség a társasházakkal

Sikeresnek bizonyult az 50 lakásosnál nagyobb társasházakkal megkötött, öt évre szóló önkormányzati felújítástámogatási program. A pályázat keretében a lakóközösségek mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a programban részt vevő társasházakat mutatjuk be.

A Márvány utca 50. alatti társasház 2005-ben csatlakozott a Szövetség a társasházakkal elnevezésű programhoz. Azóta az önkormányzat támogatásának köszönhetően minden évben sikerült valamit szépíteni, vagy éppen fejleszteni az épületen. Eredetileg az idén kellett volna befejezni az öt évvel ezelőtt eltervezett munkákat, azonban a gázalapvezeték tavalyelőtti, előre nem látható cseréje miatt egy esztendővel később végeznek a rekonstrukcióval – tájékoztatta lapunkat Kiss Piroska közös képviselő.
A lakóközösség tíz évvel ezelőtt kezdett hozzá – akkor még szinte kizárólag önerőből – az épület felújításához. A szükséges forrásokat a közös költség időszakos felemelésével, illetve rendkívüli befizetésekkel teremtették elő. Több százezer forintot spóroltak meg a néhány esztendő alatt a szelektív hulladékgyűjtéssel, ugyanis amióta külön gyűjtik a műanyag palackokat és a papírt, két kukával kevesebbre van szüksége a háznak. Szinte nincs közösköltség-elmaradásuk, annak ellenére, hogy a lakók jelentős része kisnyugdíjas.
Onkormanyzati_szovetseg_a_tarsashazakkalElsőként a vízvezetékrendszer, majd a csatorna és az elektromos hálózat újult meg. Falba süllyesztették az addig a belső homlokzaton futó telefon- és kábeltévé-vezetékeket, újrakövezték a belső udvart, valamint modernizálták a társasház liftjét. Hozzákezdtek a belső tatarozáshoz is, kifestették a lépcsőházat, míg a függőfolyosók rekonstrukciójával szintenként haladtak.
A szövetségi program ezt a folyamatot gyorsította fel, illetve lehetőséget adott a külső munkák elindítására. Az elmúlt öt évben befejeződött a belső homlokzat és az Ugocsa utca felőli homlokzat helyreállítása. A rekonstrukció keretében tégláig leverték a vakolatot, pótolták a hiányzó díszítő elemeket, kicserélték a párkányokat és a teljes bádogozást.
A homlokzat további részeinek felújítására azért nem került sor eddig, mert két évvel ezelőtt kénytelenek voltak kicseréltetni az alap- és felszálló gázvezetékeket, miután egy nyomáspróbát követően a gázművek kizárta a társasházat a szolgáltatásból. Szerencsére az önkormányzattal sikerült módosítani az eredeti ütemtervet, így a rendelkezésre álló támogatást a gázvezeték cseréjére fordíthatta a lakóközösség. Kiss Piroska hangsúlyozta: a szövetségi programtól öt esztendőre kapott 7,2 millió forintnak köszönhetően felgyorsult az épület renoválása, ráadásul e nélkül a gázhálózat rendbetételét is nehezen tudták volna megoldani.

(mm.)