Előbb figyelmeztetnek, aztán bírságolnak

A korábbinál hatékonyabban léphet fel a Hegyvidéki Közterület-felügyelet a parkokba behajtó, illetve a fűre, fák közé parkoló autósokkal szemben – köszönhetően az áprilisban életbe lépő zöldfelület-rendeletnek. A helyszíni bírságolás mellett súlyosabb esetekben feljelentik a szabálytalankodókat.

Elobb_figyelmeztetnek_aztan_birsagolnakA forgalom növekedésének és különösen az agglomerációból érkező autósoknak köszönhetően a kerület központi területein található tömegközlekedési csomópontok közelében egyre nagyobb gondot okozott a szabálytalan parkolás. Mindennaposnak számított a fák közötti füves területeken, vagy éppen a parkokban hagyott autók látványa. A többi között ennek a kártékony jelenségnek a megszüntetése érdekében született meg a kerületi zöldfelületek védelmét céltó önkormányzati rendelet. Az új szabályozás egyebek mellett lehetőséget teremt a közterület-felügyelet számára helyszíni bírság kiszabására, illetve a természeti környezet védelmében pontosan meghatározza, mikor és milyen módon lehet behajtani a parkokba, parkolni a zöldfelületeken.
A szigorításokra szükség volt, ugyanis az autósok egy része már az íratlan szabályokat is felrúgta. A Gesztenyés kertben történt a legtöbb szabálytalanság, ott szinte nem telt el úgy nap, hogy ne parkolt volna gépkocsi a fák között. Bár alkalmanként még mindig lehet látni füvön álló autókat, úgy tűnik, lassan normalizálódik a helyzet. Még akkor is, ha a mai napig akadnak olyanok, akik csak nehezen értik meg, miért nem lehet például a világháborús emlékmű mellé parkolni, holott korábban ebben – legalábbis szerintük – senki nem talált kivetnivalót.
Ennél is nehezebben megy a szabályok betartatása a fasorokkal, zöldfelületekkel szegélyezett főutak mentén. Ezek azok a területek, ahová a közterület-felügyelet minden igyekezete ellenére még mindig rendszeresen beparkolnak az autósok. Hatékony megoldásnak tűnik a parkolásgátló oszlopok alkalmazása, ami a Stromfeld Aurél úton már eredményre vezetett.
Valószínűleg a Kútvölgyi lejtőn sem lehet elkerülni a fizikai akadályok telepítését, ugyanis az alig néhány napja felújított útszakaszon máris megjelentek a füvön álló autók. Pedig a szabálytalan parkolás nem olcsó mulatság, a helyszíni bírság 3–20 ezer forint között mozog, hogy pontosan mennyi azt a közterület-felügyelők döntik el. Először általában csak figyelmeztetnek, aki viszont még egyszer elköveti ugyanazt a szabálytalanságot, már biztosan nem ússza meg fizetés nélkül.
A kirívó esetekben feljelentés születik, ilyenkor a szabálysértési hatóság folytatja le az eljárást. Ennek eredménye a helyszíninél lényegesen nagyobb bírság, ráadásul a növényzetben okozott kár helyreállításának költségeit is az autósra terhelik.

Mm.