„Fű, fa szerelmet illatoz”

A Hegyvidék egyik leghíresebb lakója, Jókai Mór több évtizeden keresztül élt svábhegyi villájában. Legszívesebben ottani szobájában írta regényeit, távol a város zajától, visszavonultan. Az évek során a nagy mesemondó fantáziája nemcsak messzi tájakra, hanem közvetlen környezete felé is kalandozott. A Szerelem bolondjai című regénye az egykori azonos nevű kerületi vendéglőről kapta a nevét.

A Jókai Mór révén országos hírnévre szert tett vendéglő, a Szerelem Bolondjai a Farkasvölgyben állt, zöld környezetben, megbújva a fák lombjai között. A tipikus hegyvidéki vendéglátóhelyek sorába tartozott, ahol kockás abroszos kerthelyiség várta a város forgatagából kiszakadni vágyókat. Jókai is gyakran megfordult arrafelé, és megihlette őt a táj szépsége. Regényében így írt: „Szerelmet hirdet itt minden: fű, fa szerelmet illatoz, méh, bogár, szerelmet zeng, s az erdők minden énekese csak arról dalol, azzal tölti a léget.”
A vendéglő egykor a Torbágyi út 57. szám alatt állt, és a farkasréti villamos (ma 59-es járat) végállomásától húszperces sétával elérhető volt. A fogadó emeleti részében lévő vendégszobákat 1 pengőért lehetett igénybe venni. Az épület falán Jókai-idézet várta a látogatókat: „Azt is kevesen tudják, hol van a Farkasvölgy; a kis házat még kevesebben látták valaha, pedig az gyönyörű hely egy remetének – vagy egy pár szerelmesnek…”
A mai utcabeosztás alapján a döngölt padlójú épület a Rácz Aladár és a Kázmér út sarkán állt egykor. Jókai regényének megjelenését követően jócskán fellendült a forgalma, a villamos-végállomástól szamárfogat vitte fel a vendégeket a Szerelem Bolondjaihoz. Biztosak lehettek benne, hogy itt minden napszakban megfelelő ellátáshoz jutnak: voltak, akik tízóraizni jártak ide, és körözöttes kenyeret ettek friss kenyérrel, vagy virslit császárzsemlével. Az ebédelni, vacsorázni vágyókat pörkölttel, resztelt májjal várták, és egy pohár bor mellett cigányzenét hallgathattak.
Fu_fa_szerelmet_illatozA vendéglő még a két világháború közötti időszakban is kedvelt helynek számított. A tulajdonosa Tóth István volt, aki szinte családi vállalkozásként vezette. Felesége irányította a konyhát, és a beavatottak előre tudták, mikor állt neki Tóth néni túrós csuszát készíteni. A hely szellemiségére jellemző, hogy miközben a tulajdonosok a közelben álló Ördögorom csárdával versengtek a vendégek kegyeiért, s igyekeztek többet nyújtani a másiknál, mégsem dúlt köztük gyűlölködő konkurenciaharc. A kocsmárosok szabad idejükben szívesen ültek le egymással kártyázni, beszélgetni.
A Tóth családnak kölcsönkönyvtára is volt a Böszörményi út 7. alatt, ahol ezzel a reklámszöveggel várták az olvasókat: „Sok kellemes órát szerzett Önnek, mikor Jókai Szerelem bolondjai-t olvasta, de még több kellemes órát nyújt a Szerelem Bolondjai kitűnő konyhája, elsőrangú italai és a gyönyörű kilátás.” Jókai 1869-ben írt regényét 1976-ban meg is filmesítették. Az ezzel járó hírnév és ismertség azonban nem volt elég ahhoz, hogy a vendéglő dacoljon a felette elszálló évekkel: ma már csak képeslapok, fényképek őrzik az egykor közkedvelt vendéglátóhely emlékét.

B. A.