A Hegyvidék új díszpolgára: Timár Sándor

Az idén első alkalommal a kerületi néptáncfesztiválon adták át a Hegyvidék díszpolgára kitüntetést. Timár Sándor koreográfust, a XII. kerületben működő Csillagszemű Gyermektáncegyüttes nemzetközi hírű megalapítóját a hegyvidéki iskolák néptánccsoportjai köszöntötték.

A_Hegyvidek_uj_diszpolgara_Timar_SandorTimár Sándor irigylésre méltó ember, hiszen hatalmas család veszi körül – utalt a Sportmax nagycsarnokát zsúfolásig megtöltő táncos gyerekekre Kozma Imre atya. Mint laudációjában fogalmazott, a táncházmozgalom elindítójaként Timár egyedülálló feladatra, kulturális identitásunk védelmére és átadására vállalkozott. Az ötvenes évektől őrködik nemzeti értékeink felett, majd a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes közösségmegtartó példájával a magyar örökség egyik kitüntetett hordozója lett. Sikerült legyőznie a modern társadalom lelki bajait, az unalmat, céltalanságot, a belső szegénységet – minden bajok forrását, az elidegenedést. Magatartásával, emberi értékeivel és munkásságával hozzájárul a Hegyvidék szellemi életének gyarapításához.
Kozma Imre szerint mindannyiunk feladata az, hogy éljünk adottságainkkal, öröklött és szerzett képességeinkkel, mert csak így válhatunk az emberiség hasznos, a világot alakítani képes tagjává. Timár Sándor hivatása kulturális örökségünk és magyarságunk megőrzése. Identitásunk mélyen benyúlik a nemzet történelmébe, öröklött tudás, amit az egyén őseitől származtat. Ez a gyökérzet, a nemzettudat a legfontosabb kincsünk: benne van a zene, az ének, a tánc, a képzőművészet és mindenekelőtt az anyanyelv. A közös nyelven beszélő nemzet olyan összekötő erő, ami képes ellenállni minden ártó kísérletnek. A Csillagszemű Gyermektáncegyüttes szellemi mentsvár, az élni akarás, az elpusztíthatatlanság jelképe: magyar örökség.
Tiszteljük Timár Sándort, ahogy elevenen tartja az évszázadokon átívelő, a múltat és a jelent összekötő magyar tánckultúrát – emelte ki Pokorni Zoltán polgármester, majd hozzátette: a kerületben élők testközelből tapasztalhatják meg munkáját. Azt, hogy tizenéves fiatalokból és még kisebb gyerekekből formál valódi közösséget. „Mi a Hegyvidéken Timár Sándorban nemcsak a nemzetközi hírű táncpedagógust, a magyar kultúra nagykövetét látjuk, hanem a köztünk élő embert, aki megadja az összetartozás érzésének lehetőségét a kerület valamennyi lakójának” – mondta Pokorni Zoltán.
A tánc olyan, mint a nyelv: szigorú szabályai vannak, amiket meg kell tanulni ahhoz, ha érteni és művelni akarjuk – ezek már a díjazott, Timár Sándor szavai. Mint kiemelte, épp ezért kell elérni azt, hogy a tánc megismerése ugyanolyan alapjog legyen, mint az anyanyelv használata. Különösen igaz ez a magyar néptáncra, amelynek gazdagsága világviszonylatban is egyedülálló. Ezt a kincset megtartani és átadni a következő generációknak mindannyiunk kötelessége – Timár Sándor szerint az a legfontosabb, hogy már a kisgyerekek megismerjék nemzeti hagyományainkat. Ennek szellemében alakult meg a Csillagszemű együttes, amelyben ma már a legkisebbektől a felnőttekig több mint hatszázan táncolnak.
A kitüntetés átadása után a Jókai Néptáncegyüttes műsora köszöntötte Hegyvidék új díszpolgárát, majd a kerületi iskolák néptánccsoportjainak, valamint népdalénekeseinek bemutatói következtek. A XIV. Hegyvidéki Néptánc Fesztivál zárásaként valamennyi fellépő emléklapot és ajándékokat kapott a szervező Jókai Klub jóvoltából.

mm.

A témával a Hegyvidék Televízió is részletesen foglalkozik.