Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A Hegyvidék új díszpolgára: Sándor Károly

Sándor „Csikar” Károly 75-szörös válogatott labdarúgó, a nemzeti csapat egykori kapitánya május 13-án a Hegyvidék Díszpolgára kitüntetést vehette át Pokorni Zoltán polgármestertől. Negyvenhat évvel ezelőtt éppen ezen a napon játszotta a KEK-döntőt az MTK és a Sporting Lisboa Brüsszelben, ahol a három magyar gól egyikét „Csikar” szerezte.

A_Hegyvidek_uj_diszpolgara_Sandor_Karoly„Olyan általános szeretetet és megbecsülést ért el, ami csak nagyon keveseknek adatott meg a huszadik században. Olyan boldogság, humor, életigenlés árad személyiségéből, ami egészen ritka” – mondta Gellei Imre labdarúgóedző, aki a Barabás Villában rendezett díszpolgáravató ünnepségen méltatta Sándor Károly, azaz „Csikar” különleges egyéniségét. A volt szövetségi kapitány kiemelte „Csikar” hazaszeretetét: 1956-ban a Real Madrid ajánlatát utasította vissza, mondván, „nem tudná nélkülözni a Hungária körút hangulatát”.
A képviselő-testület teljes egyetértéssel döntött arról, hogy 2010-ben a Hegyvidéken élő Sándor Károly díszpolgári címet kapjon – mondta a kerület polgármestere. Pokorni Zoltán a kitüntetést azzal indokolta, hogy „manapság kevés olyan sportoló él közöttünk, aki legendás teljesítményével valóban méltó hírnevet szerzett Magyarországnak és a magyar sportnak, aki elkötelezettségével, kitartásával, sportsikereivel büszkeséget és hitet ébresztett minden magyarban. Sándor Károly e ritka emberek egyike, akire a kerület minden polgára büszkeséggel tekinthet.” A polgármester a díjátadás során emlékeztetett egy jelentős évfordulóra: éppen 46 esztendővel ezelőtt, 1964. május 13-án játszotta az MTK és a portugál Sporting Lisboa a KEK-döntőt Brüsszelben, és a három magyar gól egyikét „Csikar” szerezte.
Sándor Károly meghatódottan vette át a polgármestertől a díszpolgári címet. Mint fogalmazott, nagy boldogság ez számára, sok kupája, érme van otthon, „ez azonban mindegyiket tetézi”. A 82 éves díjazott lapunknak elmondta: nagyon szereti kerületi otthonát, a Hegyvidék „az ország legjobb helye”, szerencsésnek mondhatja magát, hogy itt élhet.
„Csikar”, a kiváló jobbszélső gyors felfutásairól és az alapvonal közeléből éles szögből elért góljairól volt híres. Becenevét saját bevallása szerint onnan kapta, hogy nem volt olyan labda, amit ne próbált volna megszerezni, kicsikarni. Mások szerint viszont a csapattársai labdakérései során kiabált „Karcsi-Karcsi!” alakult Csikarrá.
A különleges tehetségű futballista a szegedi Móravárosban született, a helyi Kinizsiben kezdett játszani, majd 1947-től az MTK tagja lett, amelyhez egész pályafutása alatt hű maradt. Háromszor lett bajnok, összesen 379 bajnoki mérkőzésen játszott – amely azóta is klubrekordnak számít –, és az MTK történetében Hidegkuti Nándor után a második legtöbb gólt is ő szerezte, pontosan 182-t. Hetvenöt alkalommal volt a magyar válogatott tagja, a nemzet színeiben 27 gólt lőtt. Sándor Károlyt 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemérem középkeresztjével, 1998-ban a Magyar Köztársaság elnökének arany emlékérmével tüntették ki, továbbá ő az MTK labdarúgó-akadémiájának névadója – és mostantól a Hegyvidék díszpolgára.

z.

A témával a Hegyvidék Televízió is részletesen foglalkozik.