Martay_Laszlo_kapta_a_Kaszas_Attila-dijat

Mátray László kapta a Kaszás Attila-díjat

A tavalyi díjazott, Nemes Levente után idén ismét egy sepsiszentgyörgyi színész kapta a magyar színésztársadalom elismerését, a Kaszás Attila-díjat. Mátray László a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, nagyszabású gálaműsor keretében vehette át a díjat az alapítóktól, Pokorni Zoltán polgármestertől és Szűcs Gábortól, a Mozaik Művészegyesület elnökétől.

A hazai és határon túli magyar színházi közösségek harmadik alkalommal dönthettek, ki vegye át művészi és közösségépítő teljesítményéért a Kaszás Attila emlékére alapított díjat. Először a szavazásra jelentkező húsz társulat határozott arról, hogy kit jelölnek saját közösségükből a díjra, majd a jelöltek szavazhattak a szerintük a kitüntetésre leginkább érdemes művészre. A díjazottat május 9-én a székesfehérvári Vörösmarty Színházban megrendezett gálaünnepségen ismerhette meg a publikum.
A díjat alapítója, Pokorni Zoltán polgármester, valamint Szűcs Gábor, a Mozaik Művészegyesület elnöke ebben az esztendőben Mátray Lászlónak adta át, aki 1999 óta számos jelentős alakítást nyújtott a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház produkcióiban. Ő a második sepsiszentgyörgyi Kaszás Attila-díjas művész, hiszen tavaly Nemes Levente kapta meg az elismerést, aki szintén a Tamási Áron Színházban játszik. (Első alkalommal, két évvel ezelőtt Szarvas Józsefet, a Nemzeti Színház művészét választották ki a magyar színtársulatok.) A díjazott az idén is Somorjai Kiss Tibor grafikus ez alkalomra tervezett rézkarcát vehette át, valamint félmillió forintos pénzjutalomban részesült a Raiffeisen Bank mint szakmai támogató jóvoltából.
Az ünnepségen Pokorni Zoltán felidézte a díj születésének körülményeit. Elmondta, hogy a Mozaik Művészegyesülettel közösen olyan elismerést kívántak alapítani, amelyet nem a „hivatalosság”, a politika ad, hanem maguk a színészek döntenek róla. Ők adják annak a pályatársuknak, aki nemcsak színművészként végez kiváló munkát, hanem közösségszervező szerepe is jelentős. Az est fővédnöke, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök a díj névadójára emlékeztetett, arra a „közösséget szolgáló személyiségre, aki művészetének minden területén jelentőset, maradandót alkotott”.
A díjátadást kísérő jótékonysági gálaesten, a Mozaik Színészünnepen telt ház előtt Kaszás Attila művészbarátai, valamint ismert együttesek, előadók léptek színpadra. Műsort adott a többi között az ExperiDance Tánctársulat, a Ghymes együttes, a korábbi díjazott, Szarvas József, a Beugró című rögtönző-színház állandó résztvevői közül Pokorni Lia és Rudolf Péter, továbbá a Neil Young Sétány nevű zenekar, amelynek egyik tagja, Rátóti Zoltán színész főiskolás korában Kaszás Attilával zenélt együtt. A gálaest bevételét, több mint egymillió forintot a Közhasznú Alapítvány Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért, a Kemence Varázsa Közhasznú Alapítvány, valamint egy hegyvidéki intézmény, a Vakok Batthyány László Gyermekotthon Római Katolikus Óvodája, Iskolája támogatására fordítják a szervezők.

z.

Mátray László 1976-ban született Kézdivásárhelyen, 1999-ben szerzett színészdiplomát a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen. Azóta rendszeresen játszik a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban, de egy-egy Marosvásárhelyen, illetve Bukarestben bemutatott darabban is feltűnt. Magyar és román rendezők filmjeiben több alkalommal is szerepet vállalt. 2004-ben a Román Színházi Szövetség (Uniter) díjára jelölték a Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Cassio Mihály alakításáért Shakespeare Othello, a velencei mór című darabjában. Az Uniter-díjra, a Legjobb férfi főszereplő kategóriájában 2009-ben is jelölt volt: W. Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című darabjában Fülöp herceg trónörökös karakterének megformálásáért. Ugyanezért a szerepéért Egyéni alakítás-díjat kapott 2008-ban Kisvárdán, a Határon Túli Magyar Színházak XX. Találkozóján.