Szelvihar_pusztitott_a_Hegyvideken

Szélvihar pusztított a Hegyvidéken

Viharos, időnként 80-90 kilométer/órás szél tombolt a Hegyvidéken, a kidőlő fák autókban, épületekben okoztak jelentős károkat. A Költő utcai Német Közösségi Ház tetőzetére egy hatalmas gesztenyefa zuhant, a helyreállítás költsége milliós nagyságrendű lehet.

Erős vihar érte el az országot május 15-én, szombaton este, és a tomboló szél a Hegyvidéket sem kerülte el. Az orkán lapzártánkkor, 17-én sem csitult: ekkor az előző napinál is több helyre riasztották a rendőröket és a tűzoltókat, elsősorban a kidőlő fák okozta problémák elhárításához.
Kázsmér Tamás, a kerületi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta: 17-én óriási dugó alakult ki a Budakeszi úton, ahol teljes útzárat kellett elrendelni egy úttestre zuhanó hatalmas fa eltávolításának idejére. Hasonló okból rövidebb ideig a Németvölgyi út egy szakaszán sem közlekedtek a járművek. A Kiss Áron utcában a villanyvezetékre dőlt egy fa, a Melinda úton pedig egy villanyvezetéket tartó betonoszlop is kiszakadt – az életveszély elhárításáig ezeket a helyszíneket is lezárták.
A lezuhanó ágak sok járműben okoztak károkat, az Ignotus utcában egy parkoló Suzuki totálkáros lett, miután rádőlt egy fa – óriási szerencse, hogy nem ült senki a kilapított autóban. Magánházakban, kerítésekben is sok kár keletkezett, a Határőr úton úgy dőlt át egy termetes fa az egyik kertből a másikba, hogy a földre zuhanó korona ágai eltorlaszolták egy alagsori lakás bejáratát, így az ott lakó csak az ablakon át tudta elhagyni otthonát.
A Közép-budai Tűzőrség munkatársai május 16-án ötvennyolc, míg 17-én mintegy száz helyszínre vonultak ki – tudtuk meg Belovics György parancsnoktól, aki megkeresésünk idején még nem tudott pontos összegzést adni a káreseményekről; beszélgetésünkkor kollégái épp a Rege utat tették járhatóvá, amelyet szintén egy fa torlaszolt el. Bojtor Gábor, a kerületi polgári védelmi kirendeltség vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy önkénteseik nagyon sok helyszínen segítettek a kárelhárításban. Személyi sérülés a polgári védelmi alezredes információi szerint nem történt.
Az önkormányzatot komoly kár érte a Költő utcai Német Közösségi Házra dőlő, évtizedes gesztenyefa miatt – a gyökerestül kifordult hatalmas fát a tűzoltóknak kellett leemelniük az épületről (képünkön). Torma László, a városüzemeltetési iroda munkatársa szerint a tető helyreállításának költsége milliós nagyságrendű lehet.
A kerületi fasorokban, parkokban a tönkrement fák pótlása szintén jelentős pluszkiadás az önkormányzat számára. A legnagyobb pusztítás azonban a fővárosi fenntartású Városmajorban történt, ahol több tucat fát döntött ki, vagy rongált meg súlyosan a vihar. A fővárosi zöldterületek gondozását végző Főkert Nonprofit Zrt. azt kéri mindenkitől, hogy néhány napig lehetőleg ne látogassa a parkokat, ne álljon, ne parkoljon az idős fák alá, mert azok a viharos szél és a felázott talaj miatt dőlésveszélyesek.

z.